Ілля Ємець ініціює поліцейський тиск на непокірного керівника МЗУ – Арсен Жумаділов

Новини

Поліція викликає на допит у справі про розтрату керівника державного підприємства «Медичні закупівлі України» Арсена Жумаділова, який раніше звинуватив міністра охорони здоров’я Іллю Ємця в блокуванні централізованих закупівель медичних препаратів під час карантину через відмову Жумаділова призначати своїм заступником протеже міністра.

Про це Арсен Жумаділов повідомив в соцмережі Facebook.

Повістку про виклик на допит Жумаділов отримав ввечері 23 березня.

«Вчора ввечері, вже після робочого дня мене викликали на допит представники Нацполіціі. На цей четвер. Поки в якості свідка. Кримінальне провадження відкрито за частиною п’ятою статті 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах, або організованою групою) », – написав гендиректор ДП МЗУ. 

За його словами, провадження у справі було відкрито в суботу, 21 березня. 

«Чи правильно я розумію, що в п’ятницю Ви, Ілля Миколайович, звернулися до представників Національної поліції з проханням про порушення проти мене кримінальної справи?», – звертається Жумаділов до міністра охорони здоров’я Іллі Ємця.

Він пов’язує цей виклик з власним відмовою призначити своїм заступником людину, яку запропонував йому глава МОЗ, а також із розголошенням того факту, що МОЗ вже третій тиждень блокує запуск централізованих закупівель МЗУ медичних препаратів, в тому числі й для боротьби з коронавірусною інфекцією, що наражає на небезпеку життя українських громадян.

«Чи правильно я розумію, що замість приділення часу розблокуванню рішень МОЗ, які потрібні для запуску централізованих закупівель медичних препаратів, Ви витратили цей час на вигадування підстав для кримінального переслідування?

Чи правильно я розумію, що в той час, коли більшість країн знаходиться в режимі карантину і мало не б’ються за необхідне обладнання і ліки, Ви вважаєте допустимо витрачати час і ресурси на переслідування нелояльного керівника ДП, який посмів не взяти на роботу Вашого протеже?» , – пише Жумаділов.

Він додав, що звернувся до Державного бюро розслідувань із заявою про вчинення главою МОЗ Іллею Ємцем злочину, передбаченого ч. 1 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою).

Раніше на офіційній сторінці Міністерства охорони здоров’я в Facebook було повідомлено про доручення міністра провести службове розслідування ситуації в ДП МЗУ.

«Таке доручення дано після публікації генерального директора МЗУ Арсена Жумаділова, в якій викладена інформація про нібито блокування процесу закупівель товарів, призначених для боротьби з коронавірусом», – йдеться в повідомленні МОЗ.

23 березня Арсен Жумаділов в публікації на Facebook звинуватив Іллю Ємця в блокуванні запуску централізованих закупівель медичних препаратів і у вимогах призначити заступником гендиректора МОЗ людини з кримінальним минулим. 

Також Жумаділов опублікував скріншот виписки з інформацією про протеже міністра. У скріншоті йдеться про те, що В.В.Гришковець в січні 2019 року таємно викрав з магазину продукти харчування. 

«Вимоги призначити «довірену особу» на посаду заступника, блокування роботи ДП і відповідно запуску закупівель є нічим іншим, як зловживанням владними повноваженнями, що в ситуації, що склалася є не просто проблемою, а реальною небезпекою для людей», – написав Жумаділов.

Арсен Жумаділов був призначений на посаду генерального директора ДП «Медичні закупівлі України» в квітні 2019 року. Перед тим він працював виконавчим директором Центру журналістських розслідувань. Жумаділов був експертом робочої групи з підготовки пропозицій щодо змін до розділу Х Конституції України («Автономна Республіка Крим»).

Ілля Ємець вдруге призначений на посаду міністра охорони здоров’я 4 березня 2020 року. До призначення був директором Державної установи «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України». Вперше займав посаду глави МОЗ з 21 грудня 2010 року по 17 травня 2011 року.