Суд в Києві дав умовний термін артилеристу «ДНР», який воював проти ЗСУ

Новини
Затриманий бойовик «ДНР» Руслан Квасов Фото: скріншот з відео Держприкордонслужби

Шевченківський районний суд Києва призначив покарання у вигляді трьох років умовного терміну бойовику «ДНР», мешканцю Маріуполя Руслану Квасову, який брав участь у боях проти української армії та командував артилерією.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок суду від 24 березня 2020 року.

За матеріалами провадження, маріуполець Руслан Квасов з 2014 по 2017 роки служив у лавах бойовиків так званої «ДНР». Протягом цього часу він обслуговував військову техніку та займався підготовкою підрозділів бойовиків до ведення бойових дій проти ЗСУ, зокрема, організовував навчання артилерійських підрозділів.

Квасова затримали 25 жовтня 2019 року військовослужбовці Луганського прикордонного загону в пункті пропуску «Мілове», що на кордоні з Росією. Після затримання він розповів, що свого часу закінчив Коломенське вище артилерійське училище біля Москви.

Маючи фахову освіту, брав участь у бойових діях проти Збройних Сил України на стороні бойовиків у Слов’янську. Згодом у складі так званї «1-ї Слов’янської механізованої бригади ДНР» брав участь на посаді «старшого офіцера батареї» у так званій «обороні Сніжного» проти ЗС України, здійснював організацію системи вогню.

У період з весни 2015 року до середини серпня 2017 року «проходив службу» на посаді заступника начальника відділення артилерії «5-ї механізованої бригади ДНР».

Квасов був обвинувачений за ст.258–3 Кримінального кодексу України (створення терористичної групи чи терористичної організації). Стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років.

Однак обвинувачений уклав угоду про визнання винуватості з прокурором Русланом Конецулом.

Колегія суддів Шевченківського райсуду Києва у складі Олени Мєлєшак, Павла Слободянюка та Андрія Трубнікова затвердила угоду. Судді, посилаючись на статтю 69 КК України, зменшили покарання для обвинуваченого та призначили йому 5 років позбавлення волі. Від відбування основного покарання його звільнили, призначивши іспитовий термін на 3 роки.

Підставами, які дозволяють пом’якшити покарання, судді визначили: відсутність судимостей у обвинуваченого, його вік (на момент затримання йому було 49 років), щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину.

Нагадаємо:

  • 24 грудня 2019 року Слов’янський міськрайонний суд Донецької області засудив до п’яти років позбавлення волі бойовика так званої «ДНР» Олексія Калюжного, який раніше втік з непідконтрольної території Донбасу, оскільки там його обвинуватили у розбої та оголосили в розшук. На вільній території Україні зловмисника затримала СБУ.