Україна в Генасамблеї ООН призупинила спроби РФ скасувати міжнародні санкції – Кулеба

Новини
Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба Фото: ukriform

Україна першою з держав-членів ООН перервала процедуру замовчування щодо ініційованого Росією проекту резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Декларація солідарності Об’єднаних Націй перед викликами, створеними коронавірусом 2019 (COVID-19)».

Про це написав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в Facebook.

Наголошується, що резолюція передбачає запуск процесу скасування міжнародних санкцій.

«На цьому тлі спроби зловживати гуманітарними цілями, щоб підкласти міну під міжнародні санкції, застосовані у відповідь на грубі порушення міжнародного права, в тому числі під санкції за російську агресію проти України, є очевидною маніпуляцією Росії», – пише Кулеба.

За його словами, Україна підтримує кожне міжнародне зусилля, спрямоване на боротьбу з коронавірусом.

«Зокрема, ми підтримаємо іншу резолюцію ГА ООН на цю тему, яка не містить маніпуляцій, і користується підтримкою абсолютної більшості держав-членів ООН», – резюмував міністр, підкресливши, що російська резолюція не буде прийнята.

Нагадаємо:

  • Індивідуальні санкції Євросоюзу вперше були введені 17 березня 2014 року і постійно продовжуються на півроку.
  • 20 червня 2019 року Рада Європейського Союзу продовжила до 23 червня 2020 року діючу заборону на інвестиції в економіку окупованого Криму.
  • 19 грудня 2019 року Рада Євросоюзу подовжила економічні санкції ЄС проти окремих секторів російської економіки ще на шість місяців – до 31 липня 2020 року. Ці обмежувальні заходи проти Росії Євросоюз ввів ще в 2014 році у відповідь на її дії з дестабілізації ситуації в Україні.