Представництво президента в АРК: Підготовлене в РФ обвинувачення Мустафі Джемілєву – порушення міжнародного гуманітарного права

Новини
Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв Фото: Reuters

У представництві президента України в АРК заявляють, що намір «кримського слідчого управління слідчого комітету РФ» пред’явити обвинувачення лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву в нібито «незаконному перетині кордону РФ» за відкритою ще в 2014 році «кримінальною справою» є порушенням міжнародного гуманітарного права, якому дасть оцінку не тільки прокуратура АРК, але й міжнародні суди.

Про це йдеться в заяві постійного представництва президента в Автономній Республіці Крим.

Як зазначили у відомстві, 8 квітня так званий «слідчий комітет» Криму повідомив, що народному депутату України Мустафі Джемілєву, якому РФ заборонила в’їзд на окупований півострів, 10 квітня буде пред’явлено обвинувачення у нібито «незаконному перетині кордону Російської Федерації» і «незаконному, недбалому зберіганні зброї» за «кримінальною справою», відкритою ще влітку 2014 року.

«Окупант продовжує в порушення міжнародного гуманітарного права застосовувати на території окупованого Криму власне кримінальне законодавство та використовувати практику заочного переслідування за політичними справами проти українських високопосадовців, зокрема і як елемент пропаганди», – зазначили у представництві.

Також у відомстві наголосили, що Автономна Республіка Крим та місто Севастополь – це невід’ємні частини території України, а відкриття політично вмотивованої «кримінальної справи» так званими «правоохоронними органами» держави-окупанта проти Мустафи Джемілєва «є нічим іншим як незаконним переслідуванням лідера кримськотатарського народу за його протистояння російській агресії і боротьбу за відновлення територіальної цілісності України».

«Це також в черговий раз свідчить про системну політику окупантів з дискредитації та перешкоджання діяльності Меджлісу кримськотатарського народу. Ми впевнені, що цьому факту буде надано оцінку не лише в рамках національних кримінальних проваджень (Прокуратура Автономної Республіки Крим), але й судами на міжнародному рівні», – заявили у представництві.

8 квітня видання Українська правда опублікувало копію повідомлення «головного слідчого управління СК РФ по Криму і Севастополю» про намір вручити 10 квітня в Сімферополі лідеру кримськотатарського народу або його захиснику обвинувальний акт за кримінальною справою, порушеною 11 серпня 2014 року.

Цей документ виданню передав сам Джемілєв, якого російські слідчі обвинувачують за ч.3 ст.322 КК РФ (незаконний перетин державного кордону Російської Федерації), ч.1 ст.222 (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів) і ч. 1 ст.224 (недбале зберігання вогнепальної зброї, яке створило умови для його використання іншою особою, якщо це спричинило смерть людини або інші тяжкі наслідки).

Фото: УП

Нагадаємо:

  • 9 квітня 2014 року російська влада заборонила лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву в’їжджати в Росію, включаючи окупований Крим.
  • 20 січня 2016 року в окупованому Криму «Київський районний суд» Сімферополя прийняв рішення про заочний арешт національного лідера кримських татар, народного депутата України Мустафи Джемілєва, якому в 2014 році російська влада заборонили в’їзд на територію півострова.
  • 21 січня 2016 року так званий «прокурор Республіки Крим» Наталія Поклонська заявила, що Росія оголосила в міжнародний розшук Мустафу Джемілєва та главу Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, які заочно заарештовані «судом» в Криму.
  • Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом винесення «судом» окупованого Криму рішення про заочний арешт національного лідера кримських татар, народного депутата Мустафи Джемілєва.