СБУ пропонує РНБО продовжити блокування «Одноклассников» та «ВКонтакте» ще на три роки

Новини

Голова СБУ Іван Баканов пропонує ще на три роки продовжити санкції щодо російських соціальних мереж «Одноклассники» та «ВКонтакте», доступ до яких в Україні був заблокований в травні 2017 року.

Відповідні пропозиції Баканов вніс до Ради національної безпеки і оборони України, повідомляє пресцентр СБУ.

«Фейки в країнах сталої демократії прирівняні до зброї масового знищення. Проти України триває гібридна війна, і ми продовжуємо протистояти інформаційним атакам з боку РФ. Тож у продовженні санкцій є сенс: цим ми захистимо наших громадян від фейків і маніпуляцій, а відповідно – збережемо безпеку держави в цілому», – вважає голова СБУ.

Кіберфахівці спецслужби проаналізували, що за період дії санкцій українських кількість користувачів у російських соцмережах поменшало у три рази. І це значно звузило цільову аудиторію, на яку спрямовані інформаційні операції російських спецслужб.

«Загалом протягом 2017-2020 років СБУ зафіксувала тисячі випадків розміщення деструктивного контенту на платформах «Одноклассники» і «ВКонтакте». З початку введення санкцій слідчі Служби зареєстрували майже 100 кримінальних проваджень стосовно власників та адміністраторів антиукраїнських спільнот у цих соцмережах», – йдеться у повідомленні.

Як вказали в СБУ, всі вони мають ознаки вчинення злочинів: посягання на територіальну цілісність та недоторканність України, дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу чи захоплення державної влади, і навіть створення терористичних груп.

Також кіберфахівці СБУ відзначають сплеск активності агітаторів, троле- і ботоферм у російських соцмережах. Це пов’язано з карантинними заходами у період пандемії коронавірусної інфекції COVID-19, наближенням Великодня і травневих свят. За оцінками кіберфахівців, приблизно 70% деструктивних матеріалів про Україну просуваються саме з інформаційного простору РФ, зокрема із соцмереж «Одноклассники» та «ВКонтакте».

Нагадаємо:

  • 15 травня 2017 року президент Петро Порошенко підписав указ №133/2017 «Про введення в дію рішення РНБО України від 28 квітня 2017 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яким до санкційного списку України були внесені, зокрема, російські соціальні мережі і пошукові сервіси. Доступ до них на території України був заблокований терміном на три роки.