Українського політв’язня Шумкова в колонії РФ відправили в загін суворого режиму

Новини
Олександр Шумков Фото: BBC

Український політв’язень в РФ Олександр Шумков відсидів 13 діб у ШІЗО, він відправлений у загін строгих умов утримання.

Про це він повідомив латвійській активістці Тетяні Лазде, яка передала копію листа Укрінформу.

«Пишу я вам уже з загону суворих умов тримання. 10 квітня мені дали 13 діб ШІЗО і визнали мене злісним порушником. Так що я знову злісник », – написав Шумков.

Він передбачає, до кінця терміну, що минає 24 грудня, проведе «злісним порушником в суворих умовах тримання або на ПКТ» (приміщення камерного типу).

Українець повідомляє, що «карантин всюди пригальмував темп життя». Зокрема, в’язниці закриті для відвідувань адвокатів, і скільки це триватиме – невідомо. У зв’язку з пандемією коронавірусу Шумков дуже переживає за своїх рідних і за ситуацію в Україні в цілому.

Нагадаємо:

  • У грудні 2018 року російський суд засудив до чотирьох років колонії загального режиму громадянина України Олександра Шумкова, якого Слідчий комітет Росії обвинуватив в участі у «Правому секторі», який в РФ оголошений екстремістською організацією, і діях, спрямованих «проти інтересів Росії». У Слідчому комітеті стверджують, що Шумков нібито був активним учасником «Правого сектора» і охоронцем колишнього лідера організації Дмитра Яроша. Оперативний супровід в кримінальній справі здійснювала ФСБ.
  • В жовтні 2019 року Олександр Шумков, який утримується в російській колонії, оголосив голодування з вимогою до РФ не використовувати політв’язнів в якості матеріалу для шантажу в переговорах з Україною.