«Провадження у ДБР недостатньо»: напад на журналіста hromadske Богдана Кутєпова засудили у НСЖУ

Новини

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) засудила застосування поліцейськими сили щодо журналіста hromadske Богдана Кутєпова та свідоме пошкодження його редакційної техніки.

Про це на сторінці у Facebook написав голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Він зазначив, що напружена атмосфера протестів, карантин чи настирна поведінка журналістів не виправдовують грубу силу пправоохоронців.

«Службове розслідування та відкриття провадження ДБР — це необхідні дії. Але абсолютно недостатні, щоб журналісти довіряли поліцейським у майбутньому», — написав він.

Томіленко нагадав про попередні випадки побиття правоохоронцями журналістів, де також розпочиналися розслідуваннями та провадженнями (зокрема, щодо побиття Сергія Нужненка, Дмитра Реплянчука, Сергія Лефтера, Кирила Малишева, Максима Требухова).

«Допоки результатом проваджень ставатиме безкарність, доти професія журналіста лишатиметься ризиковою та небезпечною», — додав він.

Напад на Кутєпова прокоментувала і виконавча директорка Інституту Масової Інформації Оксана Романюк.

«Не вірю, що пишу це. Наче привіт із 2013-го. Поліцейські побили журналістів і зламали їм техніку… А як же нова поліція, як роки налагодження діалогу?», — написала вона.

Романюк також уточнила, що, за даними Офісу генерального прокурора, за перший квартал 2020 року до суду не передали жодної справи за фактами порушень прав журналістів.

Зранку 29 квітня журналіста hromadske Богдана Кутєпова, який вів прямий етер під Кабінетом міністрів, побили поліціянти та зламали його техніку. Усе це через те, що він «стояв на зеленій зоні».

Журналіст разом зі співведучим Нікітою Мекензіним стрімив акцію протесту підприємців під Кабміном. Мітингарі виступали проти затверджених обмежень під час карантину. Вони вели трансляцію з пагорба в парку напроти Кабміну.

До них підійшли кілька поліцейських ТОР і сказали залишити цю територію, а згодом зламали стабілізатор. Кутєпов викликав поліцію, пише hromadske.

Згодом речник Міністерства внутрішніх справ Артем Шевченко у коментарі hromadske сказав, що не знає про цей інцидент, натомість наголосив на потребі з’ясувати всі обставини.

«Треба розбиратися зараз, з’ясуємо. Знаючи Богдана Кутєпова, нічого не можу сказати, окрім того, що треба точно детально з’ясувати всі обставини пригоди», — сказав він.

У поліції пообіцяли дослідити матеріали справи та передати їх до Державного бюро розслідувань, а щодо патрульного розпочали службове розслідування.

  • Підприємці сьогодні, 29 квітня, з ранку пікетують Кабмін з вимогою скасувати обмеження для підприємницької діяльності, введені в рамках боротьби з коронавірусом. Мітингувальники розмістили на своїх автомобілях плакати з гаслами та вимогами: «Карантин один для всіх?!», «Ще день Вашої турботи і нас не стане !!!», «Я два місяці без хліба, а ти проїдаєш бюджет?!», «Нас вперед ногами? Ні. Вас в зад ногою», «Ваші заходи небезпечніші за вірус». Підприємці заявили, що попри рішення уряду, з 1 травня почнуть роботу.