Посли країн ЄС погодили виділення Україні 1,2 млрд євро для подолання наслідків пандемії

Новини
Фото: president.gov.ua

Посли країн Євросоюзу 5 травня погодили виділення 3 млрд євро макрофінансової допомоги десяти країнам-учасникам політики розширення та сусідства для подолання економічних і соціальних наслідків пандемії коронавірусу COVID-19. 1,2 млрд євро з цієї суми призначені Україні.

Про це повідомляється на сайті Ради Європейського Союзу.

«Країни з офіційно визнаною перспективою членства і країни-сусіди є нашими найближчими партнерами. Зараз більш критично, ніж будь-коли, щоб ми трималися разом і демонстрували солідарність в реагуванні на економічний і соціальний вимір цієї глобальної кризи», – зазначив Здравко Марич, міністр фінансів Хорватії, яка зараз головує в Раді ЄС.

Як зазначається, фінансова допомога буде надаватися у формі позик на вигідних умовах. 3 млрд євро будуть розподілені наступним чином:

Албанія – 180 млн євро
Боснія і Герцеговина – 250 млн євро
Грузія – 150 млн євро
Йорданія – 200 млн євро
Косово – 100 млн євро
Молдова – 100 млн євро
Чорногорія – 60 млн євро
Республіка Північна Македонія – 160 млн євро
Туніс – 600 млн євро
Україна – 1,2 млрд євро.

Допомога ЄС допоможе цим країнам покрити їхні нагальні потреби у фінансуванні, які збільшилися в результаті спалаху COVID-19.

«Разом з підтримкою від МВФ ці кошти допоможуть поліпшити макроекономічну стабільність і дозволять спрямовувати ресурси на захист громадян і пом’якшення негативних соціально-економічних наслідків пандемії», – наголошується в повідомленні.

Кошти будуть доступні протягом 12 місяців і будуть надаватися двома частинами. Максимальний термін погашення кредиту – 15 років. Умови будуть прописані в меморандумах про взаєморозуміння між країнами-партнерами та Єврокомісією.

Це рішення ще повинне бути схвалене Європейським парламентом і Радою ЄС, після чого воно набуде чинності.

Нагадаємо:

  • В Україні станом на 5 травня зафіксовано 12697 випадків коронавірусної хвороби. Померло 316 людей. За добу зафіксовано 366 нових випадків COVID-19.