В Києві суд арештував українця, звільненого в рамках обміну з полону бойовиків «ДНР»

Новини
Фото: ssu.gov.ua

Шевченківський райсуд Києва взяв під варту українця, звільненого з полону бойовиків «ДНР» в рамках останнього обміну утримуваними особами з ОРДЛО. Слідчі дочекалися, поки звільнені завершать обсервацію та затримали чоловіка.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу суду від 30 квітня 2020 року.

В рамках кримінального провадження, відкритого у 2018 році, чоловік підозрюється в скоєнні злочинів за ч.4 ст. 190 (шахрайство), ч.3 ст. 28 ч.1 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку), ч.3 ст.28 ч.2 ст.361 Кримінального кодексу України.

Поки підозрюваний знаходився під вартою в «ДНР», на території вільної України він був оголошений в розшук. У день обміну, 16 квітня, слідчі отримали судовий дозвіл на затримання підозрюваного для участі в розгляді клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу.

Затримання провели 30 квітня о третій годині ночі, коли закінчилася обов’язкова обсервація для звільнених осіб. Того ж дня слідчий суддя обрав затриманому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 16 червня включно. Також суддя визначив розмір застави у розмірі 420,2 тис грн.

«У нього немає можливості, він зі звичайної сім’ї. Під вартою поки що», – сказав адвокат Володимир Лисенко, відповідаючи на питання журналіста БСІ щодо внесення застави чи можливої апеляції на рішення суду.

Під час судового засідання захисник просив суд призначити підозрюваному домашній арешт, оскільки він визнає провину, бажає співпрацювати і сприяти у досудовому розслідуванні. При цьому він просив зауважити, що його підзахисний з 2016 року по 16 квітня 2020 року перебував під вартою на непідконтрольній Україні території у так званій «ДНР», де його «помилували» та видали на підконтрольну територію.

На уточнююче запитання від БСІ адвокат відповів, що підозрюваний визнає провину частково, а під вартою «ДНР» був з 2014 року.

Нагадаємо:

  • 16 квітня Україна звільнила 20 своїх громадян, яких утримували в неволі на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей. На окуповані території були передані 14 осіб.