Рада прийняла закон про обов’язкове масове тестування на коронавірус

Новини
Фото: Reuters

Верховна Рада прийняла закон, який передбачає проведення в Україні масового тестування на коронавірусну інфекцію, а також підвищення розміру допомоги з тимчасовій непрацездатності лікарям, які знаходяться на самоізоляції через контактування з інфікованими COVID-19.

За законопроект №3380 «Про внесення змін до деяких законів України з метою підвищення потенціалу системи охорони здоров’я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби COVID-19» 7 травня на позачерговому засіданні парламенту проголосували 336 нардепів, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу «Рада»

Документ передбачає можливість залучення лікарів-інтернів та лікарів-фахівців до боротьби з коронавірусом без присвоєння або підтвердження кваліфікації. Такі лікарі будуть залучатися на умовах і з урахуванням обмежень, які визначить міністерство охорони здоров’я України.

Крім того, законопроект передбачає підвищення розміру допомоги з тимчасової непрацездатності медпрацівникам, які знаходяться на самоізоляції через контактування з хворим COVID-19 під час виконання службових обов’язків – до 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

Документ пропонує забезпечити проведення МОЗом масового тестування на COVID-19 (як на стаціонарному, так і на амбулаторному рівні в залежності від медичних показань по госпіталізації).

Закон містить низку доручень Кабміну України, які, зокрема, стосуються поновлення алгоритмів тестування на амбулаторному рівні, визначення закладів охорони здоров’я (першої, другої, третьої хвилі) і спеціалізованих лікарень для прийому хворих на COVID-19, а також черговості їх заповнення згідно з останніми міжнародними рекомендаціями, забезпечення розробки інструкцій щодо навчання медичних працівників і продовження відповідного навчання, яке вже проводиться, забезпечення публікації всієї інформації, що стосується протидії коронавірусної хвороби.

Передбачається, що цей закон дозволить суттєво підвищити здатність системи охорони здоров’я якісно і послідовно реагувати на виклики, пов’язані з поширенням коронавірусу, при цьому поліпшивши умови праці для медичного персоналу, безпосередньо задіяного в таких заходах – зокрема, за рахунок підвищення оплати на період самоізоляції .

До того ж позитивним результатом прийняття цього закону стане закріплення чіткого обов’язку забезпечення масового тестування, яке, згідно з міжнародною практикою, відноситься до числа найбільш дієвих заходів щодо стримування пандемії COVID-19.

Нагадаємо:

  • В Україні станом на 7 травня зафіксовано 13691 випадок коронавірусної хвороби, з яких 340 летальних. За добу зафіксовано 507 нових випадків COVID-19.