Нацполіція Авакова купила засоби медзахисту у рідної «прокладки» МВС з переплатою у 8 млн грн

Новини
Глава МВС України Арсен Аваков Фото: mvs.gov.ua

Центр обслуговування підрозділів Нацполіції 27 березня уклав договір на закупівлю медичних засобів захисту із об’єднанням «Форт» Міністерства внутрішніх справ, яке спеціалізується на виробництві вогнепальної зброї. При цьому «Форт» закупив ці товари у Китаю, виступивши звичайною прокладкою, що коштувало 8 млн грн платників податків.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Згідно з договором, термін поставки рукавичок, масок, костюмів та безконтактних термометрів був до 24 квітня. Загальна вартість зазначеної поставки становить 132 690 000 грн на умовах передоплати 100%.

Однак продаж медичних засобів захисту не є профільною спеціальністю «Форт», яке займається зброєю. На запит Центру протидії корупції там повідомили, що всі товари були придбані у компанії «переплат Electric Appliances Co., Ltd».

Компанія з такою назвою зареєстрована у Великій Британії у 2019 році та має статус «сплячої», тобто такої що не веде жодної діяльності. Її власником є громадянин Китаю Weiquan Hu.

Порівнявши ціни, зазначені у договорі поставки та відповіді «Форт», виходить, що за ці засоби захисту поліція переплатила у понад 8 млн грн. Адже кожну одиницю медичного захисту «Форт» купував у британської компанії китайського походження дешевше, продаючи Нацполіції дорожче.

«Незрозуміло, чому поліція вирішила купувати та замовляти медичні товари у підприємства МВС «Форт», а не купити у китайців напряму. Єдине пояснення в тому, що використавши своє підприємство у вигляді «прокладки» хотіли приховати маржу у 8 млн грн. Саме ці 8 млн грн можна було б зекономити», – прокоментувала закупку член правління Центру протидії корупції Олена Щербан.

Крім того, «Форт» повідомив, що розрахувався з китайською компанією 27 березня, тобто в день отримання 100% передоплати від Нацполіції. Отже підпорядкована МВС компанія заплатила постачальнику гроші в той же день, коли отримала їх від Нацполіції.

Також цікавим є факт, що на відміну від інших закупівель «Форту», які розміщені на порталі публічних закупівель ProZorro, у випадку з «Sumec Electric Appliances Co., Ltd» відсутня будь-яка інформація про угоду. Хоча «Форт» є казенним підприємством і розміщує те, що закупляє на ProZorro.