Нардеп Дубинський подав заявку на отримання румунського громадянства – Слідство.Інфо

Новини
Народний депутат Олександр Дубінський Фото: ru.wikipedia.org

За інформацією джерел Слідства.Інфо, народний депутат від провладної партії «Слуга народу» Олександр Дубінський користується послугами компанії, яка забезпечує спрощений порядок набуття громадянства Румунії для українців. При тому, що подвійне громадянство в Україні офіційно не дозволене.

Про це ідеться в розслідуванні агентства Слідство.Інфо «Румунський шлях Дубінського до паспорта ЄС».

Журналісти отримали документ управління з питань громадянства при Міністерстві юстиції Румунії з порядковим номером, за яким зареєстровано запит Дубінського, а також копії наданих депутатом документів, з-поміж яких український та закордонні паспорти, а також свідоцтво про народження Дубінського.

Румунська адвокатка, яка, за даними джерел Слідства.Інфо, допомагала Дубінському готувати документи для отримання громадянства, підтвердила, що знає про цю людину. Сам він теж не заперечив, що подається на громадянство іншої держави. Хоч і запевнив, що наразі його не має.

На законодавчому рівні Україна подвійне громадянство не визнає: добровільне отримання громадянином України паспорта іншої держави є підставою для позбавлення українського громадянства. А негромадяни України не можуть працювати народними депутатами. На ділі, втім, відомі випадки, коли українські чиновники мають два чи більше паспортів. Зокрема, український олігарх Ігор Коломойський, займаючи в 2014 році посаду керівника Дніпропетровської ОДА, визнав, що має громадянство принаймні двох інших країн.

Щоб отримати румунське громадянство, потрібно або 8 років проживати на території цієї країни, або 5 років бути в шлюбі з громадянином чи громадянкою Румунії – або ж довести, що хтось із предків претендента на громадянство проживав на території Румунської держави. В яку століття тому, зокрема, входили частини теперішніх Чернівецької та Одеської областей України.

Втім, навіть без наявності таких родичів можна обійтись. Журналіст Слідства.Інфо під виглядом клієнта поспілкувався із представниками фірми, яка за окрему платню може «знайти» фіктивних родичів – і домовитись із представниками румунської держави, щоб ті не ставили зайвих питань. Журналіста запевнили: систему налагоджено й він гарантовано отримає свій румунський паспорт. Якщо заплатить до 6 тисяч євро.

Наявна система спровокувала розслідування в самій Румунії: через роздавання паспортів, зокрема, громадянам України, наразі процедуру надання громадянства там тимчасово призупинено. Розслідування видачі паспортів іноземцям, які подавали заявки з порушеннями, зайнялися тамтешні правоохоронці. Заявки, які перевіряють румунські антикорупційні слідчі, стосуються періоду 2017-2019 років. Якраз тоді, коли свій шлях до румунського громадянства, за отриманими нами даними, почав і Олександр Дубінський.

Дубінський вже відреагував на інформацію Слідство.Інфо образами на адресу журналістів.

«Немиті рогулі з такої ж громадської організації для чогось опублікували фото моїх українських документів та фото якогось папірця. І на цій підставі зробили далекосяжні висновки про те, що я румун. Все вірно. Адже я Граф Дракула. Пострах немитих рогулів», – написав нардеп на своїй сторінці у Facebook.