Прем’єр Шмигаль у Раді: про транспорт, дитсадки, карантин і заборону на польоти

Новини
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль Фото: YouTube

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час години уряду у Верховній Раді на запитання про відкриття дитсадків після карантину заявив, що умови для відкриття садочків ті ж, що й для запуску міжміського транспорту. Напередодні Шмигаль заявив, що після 22 травня карантин знову продовжать, але метро і міжміський транспорт вдасться відкрити раніше, ніж в середині літа.

«Ми мусимо зараз дотерпіти. Хоча б ще декілька тижнів, можливо, місяць, отримати позитивні результати. Діти – безсимптомні хворі. Вихователі в садках також мають право на свій захист, здоров’я і нехворобу. Тому питання садків буде розглядатися тоді, коли буде розглядатися питання міжміського і приміського транспорту», – сказав Шмигаль.

«Чиновнику не дуже легко приймати рішення про десятки тисяч людських життів, тож пропоную на цих питання не спекулювати політично, а чітко підходити до дотримання карантину. Інших діючих механізмів у світі сьогодні нема. Поки не буде віднайдено ліки, ми вимушені заходити і виходити в карантин за відповідними правилами», – сказав прем’єр.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд не запроваджував жодних обмежень на виїзд з України, в тому числі для трудових мігрантів.

«Це фейк і брехня. Жодних обмежень уряд не встановлював. Сьогодні ведуться перемовини з європейськими урядами про те, що в разі запрошення наших людей на роботу в європейські країни, то це має бути офіційна робота, медичні гарантії, гарантії повернення, гарантії нормальних умов роботи і проживання. Ми вперше отримали змогу на рівних вести діалог про захист інтересів наших людей в європейських країнах», – сказав Шмигаль.

«Важливим моментом також має бути те, що це не повинен бути двотижневий туризм туди-сюди, імпорт-експорт коронавірусу. Ми не для того два місяці тримали країну закритою, і вся Європа тримає країни закритими, щоб кожні два тижні привозити 100-200 тисяч інфікованих і валити економіки», – додав прем’єр.

  • За даними Центру громадського здоров’я, станом на 9:00 13 травня в Україні 16425 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 439 летальних, 3716 пацієнтів одужало. Хворобу підтверджено у 1 130 дітей та 3 208 медиків.