РНБО виключила з санкційного списку олігарха Олексія Федоричева, якого розшукує НАБУ

Новини
Олексій Федоричев Фото: oligarh.media

Бізнесмена російського походження Олексія Федоричева, кінцевого бенефіціара українського ТОВ з іноземними інвестиціями  «Трансінвестсервіс» («ТІС») виключено з санкційного списку РНБО. Федоричева розшукує НАБУ за підозрою у розкраданні коштів ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація». 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 травня 2020 року.

В опублікованому рішенні РНБО від 14.05.2020 року, зокрема, вказано про виключення із санкційного списку юросіб  від 19 березня 2019 року позиції 746. У Додатку 2 до указу президента за цим номером вказаний Олексій Михайлович Федоричев. Щодо нього строком на три роки вводились такі обмеження: блокування активів – тимчасове обмеження права особи користуватися та розпоряджатися належним їй майном; запобігання виведенню капіталів за межі України та  відмова в наданні та скасування віз резидентам іноземних держав, застосування інших заборон в’їзду на територію України. 

Федоричев – крупний бізнесмен  російського походження, громадянин Угорщини та Монако, кінцевий бенефіціарний власник компанії «ТІС» — найбільшого стивідорного оператора в Україні. В умовну групу «ТІС» входять компанії: «ТІС-КТ», «ТІС-Вугілля», «ТІС-Руда», «ТІС-Міндобрива», «ТІС-Зерно».

У 2018 році Національне антикорупційне бюро України на своєму сайті повідомило про розшук Олексія Федоричева як підозрюваного у кримінальному провадженні щодо завдання збитків ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація» (ДПЗКУ) на суму у 60 мільйонів дол.  Автором схеми на експорті зерна слідство вважає саме Федоричева. Бізнесмен на той час проживав у Монако.

У січні 2018 Солом’янський районний суд наклав арешт на нерухоме майно компанії «ТІС-Міндобрива» та на кошти компанії «ТІС-Зерно», які належать Олексію Федоричеву.

У лютому 2020 року Вищий антикорупційний суд заочно обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою Федоричеву, однак Апеляційна палата цього ж суду скасувала обраний запобіжний захід. Захисники бізнесмена притримуються позиції, що Федоричев досі не є підозрюваним у провадженні.

У березні цього року компанія «ТІС» згадувалася у так званих «плівках Єрмака» — опублікованих відеозаписах «співбесід» на різні державні посади, які проводив Денис Єрмак — брат чинного голови Офісу Президента Андрія Єрмака. 

У записах Денис Єрмак озвучував тезу про зменшення ваги «ТІС» на ринку стивідорних операцій  нібито на користь турецьких конкурентів — компанії Kinay Group.

Примітно, що інтереси Федоричева у суді представляє адвокат Микола Банчук, який у 2014 році був заступником Генпрокурора України та входив до складу Міжвідомчої координаційної комісії Антитерористичного центру при Службі безпеки України. 

За даними ЗМІ, Банчук у 2019 році став радником голови СБУ Баканова, однак офіційного підтвердження цьому немає.

Після того, як Олексій Федоричев потрапив в український санкційний список, яким йому було заблоковано активи на території України, адвокат Микола Банчук через Верховний суд намагався домогтися виключення олігарха зі списку РНБО. У судовій справі 9901/193/19 не було прийнято остаточного рішення — наступне засідання було заплановано на 25 травня 2020 року. Однак із виключенням Федоричева із санкційного списку без судового примусу предмет позову відпав сам по собі.