В Україні та окупованому Криму вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу

Новини

В Україні та в окупованому Криму вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу. У цьому році 18 травня меморіальні заходи до 76-ої річниці злочинної депортації сталінським режимом кримських татар з їх історичної Батьківщини – Кримського півострова, проходитимуть в умовах пандемії коронавірусу і це змусило організаторів значно змінити план їх проведення. Вшанування пам’яті жертв депортації також відбудеться в країнах, де живуть великі діаспори кримських татар.

Відповідний план меморіальних заходів розробив Меджліс кримськотатарського народу.

Зокрема, 18 травня в населених пунктах окупованого Криму має відбутись покладання квітів до пам’ятників, пам’ятних каменів і пам’ятних знаків, встановлених на вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та вчинення ДУА (молебну). Через пандемію покладати квіти Меджліс рекомендує невеликим групами по 3-5 чоловік із засобами індивідуального захисту.

Крім того, Меджліс закликав співвітчизників на півострові піднімати над житловими будинками та на флагштоках, а також встановлювати на балконах квартир кримськотатарські національні прапори, обрамлених чорною жалобною стрічкою.

З 12:00 до 12:01 Меджліс закликав провести в Криму хвилину мовчання в пам’ять про жертв геноциду кримськотатарського народу.

Також меморіальні заходи відбудуться на материковій частині України – У Києві, в окремих обласних і районних центрах.

О 08:00 відбудеться покладання квітів до пам’ятних каменів і пам’ятних знаків, встановлених на вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та проведення біля них ДУА (молебну).

Також над житловими будинками та на балконах квартир будуть встановлені кримськотатарські національні прапори, обрамлені чорною жалобною стрічкою.

З 12:00 до 12:01 в Україні відбудеться хвилина мовчання.

Також з 14:00 до 15:15 відбудеться онлайн-конференція «Вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу: завдання для української влади і громадянського суспільства», яку організовує Меджліс і кримськотатарські громадські організації.

З 14:00 до 15:30 відбудеться вебінар на тему «Депортація кримськотатарського народу та етнічних спільнот Криму: радянський злочин, що має продовження», організований Українським інститутом вивчення Голокосту «ТКУМА».

З 16:00 до 17:30 заплановано проведення міжнародного жалобного онлайн-мітингу, присвяченого пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Мітинг буде вестись кримськотатарською і українською мовами, учасники будуть виступати кримськотатарською, українською, англійською і турецькою мовами. Онлайн-мітинг проходитиме на базі хмарної платформи ZOOM з одночасною трансляцією на YouTube-каналах Кримськотатарського ресурсного центру та кримськотатарського телеканалу ATR і Facebook сторінках Кримськотатарського ресурсного центру, голови Меджлісу Рефата Чубарова і інформаційного агентства «QHA Media» та ТБ-каналах.

О 19:00 відбудеться онлайн-дискусія до дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу «Спільний Біль. Спільна історія». Спікери: Рефат Чубаров, Наріман Джелял, Гульнара Бекірова, Мирослав Маринович, Вікторія Середа.

Як зазначили у Меджлісі, меморіальні заходи в містах Дніпро, Вінниця, Львів, Луцьк, Одеса, Херсон, Генічеському районі Херсонської області проводитимуться відповідно до планів, які готуються у взаємодії з Меджлісом, місцевим меджлісами (Херсон, Херсонська область) кримськотатарськими громадськими організаціями та активістами кримськотатарського національного руху.

Також меморіальні заходи в Канаді, Литві, Польщі, Румунії, США, Туреччині проводитимуться організаціями кримськотатарської діаспори у взаємодії з дипломатичними установами України за кордоном та організаціями української діаспори.

Як повідомляє представництво президента України в Автономній Республіці Крим, 18 травня на вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, у ніч з 17 на 18 травня, о 00:01, на будівлі Офісу президента України була продемонстрована через світлову проєкцію відео-інсталяція, щоб нагадати всім про злочини проти кримськотатарського народу радянської влади 76 тому і злочини, які сьогодні вчиняє РФ у тимчасово окупованому Криму.

Також, 18 травня інсталяція проєктуватиметься з наставанням темного часу доби – орієнтовно з 21:00. Окрім того, інсталяцію покажуть на будівлі Кабінету Міністрів України 18, 19 та 20 травня, так само орієнтовно о 21:00.

Крім того, за інформацією представництва президента в АРК, 18 травня в рамках освітнього проєкту «Всеукраїнська школа онлайн» для учнів 7- 11 класів відбудеться урок, присвячений депортації кримськотатарського народу.

Про виселення з Криму родин кримських татар у 1944 році учням розкажуть заступниця постійного представника президента України в АР Крим Таміла Ташева, український режисер та сценарист Наріман Алієв, співачка Джамала, головний редактор інформресурсу Українська правда Севгіль Мусаєвa.

Нагадаємо:

  • Щорічно 18 травня в Україні традиційно проходять меморіальні заходи, присвячені пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. В цей день згадують трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Всього було депортовано понад 180 тисяч осіб. В дорозі і в перші роки в місцях депортації від голоду і хвороб загинули 46% кримських татар.
  • У Криму щорічно з нагоди річниці Дня депортації проходили масові заходи, в тому числі траурний мітинг в центрі кримської столиці. Але після анексії півострова Росією в березні 2014 року, проведення подібних акцій в центрі Сімферополя заборонили.