Секретар РНБО Данілов хоче зробити СБУ координатором санкційної політики – документ

Новини
Олексій Данилов, секретар РНБО України Фото: Facebook Олексій Данилов

Відеонарада за участі Секретаря РНБО Олексія Данілова, голів СБУ і Нацбанку, прем’єр-міністра і п’ятьох членів уряду ухвалила рішення про визначення СБУ координаційним державним органом з санкційної політики, свідчить документ РНБО. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланяям на документи, які отримала редакція зі своїх джерел.

Неформальна група посадових осіб держави під головуванням Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова за результатами наради, що відбувалася за допомогою відеоконференцзв’язку, ухвалила протокольне рішення, яким визначила Службу безпеки України державним органом, що координує санкційну політику в Україні. 

Про це йдеться у копії документу під назвою «Протокольне рішення наради з використанням відеоконференцзв’язку з питання «Про застосування санкцій та забезпечення моніторингу їх ефективності», що апарат РНБО розіслав залученим центральним органам виконавчої влади і копію якого отримав у своє розпорядження Центр журналістських розслідувань.

Документ датований 7 квітня 2020 року.

rnbo

Згідно з даними документу, у нараді брали участь голова СБУ Іван Баканов, глава МЗС Дмитро Кулеба, міністр юстиції Дмитро Малюська, міністр економіки Ігор Петрашко, міністр реінтеграцї тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, керівник Нацбанку Яків Смолій та прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

У тексті рішення сказано:

«За результатами обговорення, з метою вирішення проблемних питань, пов’язаних із застосуванням, скасуванням, внесенням змін до санкцій та забезпечення моніторингу їх ефективності учасники наради вирішили:

Погодитися з пропозицією Голови СБУ щодо визначення СБУ координаційним державним органом у сфері формування та реалізації санкційної політики, доручивши провести у одноденний строк відповідну узгоджувальну нараду за участі представників СКМУ, НБУ, Мінекономіки, МЗС, Мін’юсту, МТОТ та апарату РНБОУ». 

Центр журналістських розслідувань надіслав запити на ім’я Секретаря РНБО і Голови РНБО, щоб отримати відповідь, на підставі яких норм чинного законодавства СБУ була визначена «координаційним державним  органом у сфері формування та реалізації санкційної політики» за результатами наради із сімома членами РНБО, та чи відповідають дані дії Секретаря РНБО його повноваженням, визначеним Законом України «Про Раду національної безпеки і оборони».

У визначений законом «Про доступ до публічної інформації» термін 5 діб Секретар РНБО та Голова РНБО відповіді не надали. Натомість, редакція отримала від Служби забезпечення доступу до публічної інформації та зв’язків із ЗМІ Апарату РНБО України за підписом керівниці Служби В.Шведової прохання надіслати копію «Протокольного рішення наради з використанням відеоконференцзв’язку з питання «Про застосування санкцій та забезпечення моніторингу їх ефективності».

Згідно з чинним законом України «Про санкції», державними органами, що відповідають за санкційну політику України, є Кабінет Міністрів України, СБУ, РНБО, Верховна Рада України, Нацбанк і президент.

Нагадаємо:

  • Докладніше про санкційну політику України та про спробу переформатувати систему контролю за застосуванням та скасуванням санкцій дивіться у відеоблозі Євгенія Лешана «Дай покермую! СБУ хоче узурпувати контроль за санкційною політикою України».