ООН закликала Раду прискорити ратифікацію Стамбульської конвенції

Новини
Фото: obzor.lt

Організація Об’єднаних Націй закликала Україну прискорити ратифікацію конвенції Ради Європи «Про запобігання і протидію насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами» (Стамбульська конвенція), дослухаючись до голосів 25 тис. підписантів відповідної петиції до президента України.

Про це повідомляє представництво ООН в Україні.

«Насильство щодо жінок та дівчат – це не лише порушення прав людини, воно руйнує життя жінок та їх родин у всій країні. В Україні жінки становлять 86% жертв зґвалтувань і 78% потерпілих від домашнього насильства. Руйнівний вплив насильства щодо жінок очевидний; але менш очевидним є шкідливий вплив на сім’ї, громаду, економіку й на розвиток країни загалом… Організація Об’єднаних Націй в Україні закликає парламент України вжити заходів для ратифікації Стамбульської конвенції та здійснити кроки, необхідні для створення суспільства, вільного від гендерно-обумовленого насильства», – йдеться в офіційній заяві ООН, поширеній у середу.

В ООН нагадали, що ще у 2017 році у зауваженнях щодо 8-ї періодичної доповіді України Комітет із ліквідації дискримінації щодо жінок (CEDAW) наголосив на вирішальній ролі законодавчої влади у забезпеченні повного виконання Стамбульської конвенції. У 2018 році уряд України затвердив Національний план дій щодо виконання рекомендацій, запропонованих у прикінцевих зауваженнях комітету.

У рекомендації №26 уряд України зобов’язався передбачити кримінальну відповідальність за домашнє насильство та прискорити ратифікацію Стамбульської конвенції. На Міністерство соціальної політики та інші центральні органи виконавчої влади було покладено відповідальність привести нормативно-правові акти органів державної влади щодо боротьби з усіма формами насильства стосовно жінок у відповідність до норм законодавства та здійснювати громадський контроль за ратифікацією Стамбульської конвенції.

Крім того, зобов’язання подолання гендерно обумовленого насильства узгоджується із зобов’язанням уряду в досягненні Цілі сталого розвитку №5, а саме – усунення всіх форм насильства щодо жінок та дівчат у державній і приватній сферах.

«Ми засуджуємо нещодавні випадки мови ворожнечі та вербального й кібернасильства, спрямованих проти жінок-політиків, державних діячок, захисниць прав людини та гендерної рівності. Адвокація за права жінок та гендерну рівність за жодних обставин не повинна ставати причиною того, щоб захисники й захисниці прав людини наражалися на ризики погроз та нападів. Толерантність до таких проявів насильства сприяє нерівності чоловіків та жінок, а також поширенню гендерних стереотипів і виправдовує дискримінацію щодо жінок та дівчат, посилюючи гендерно зумовлене насильство», – наголошується в заяві.

У листопаді 2016 року Верховна Рада не стала ратифікувати Стамбульську конвенцію. Зокрема, депутат від Радикальної партії Ігор Мосійчук заявив, що деякі положення Конвенції суперечать цінностям українського суспільства. Законопроект про ратифікацію конвенції був повернутий до комітету у закордонних справах.

  • Стамбульська конвенція – міжнародна угода Ради Європи проти насильства по відношенню до жінок і насильства в сім’ї. Її підписано 46 країнами і Європейським Союзом. Україна приєдналася до неї в 2011 році, але конвенція досі не ратифікована Радою.