Офіс генпрокурора відкрив провадження через підбурювання українських військовослужбовців до держзради віце-адміралом ЧФ РФ

Новини
Олександр Носатов. Фото: ЗМІ РФ

Офіс Генерального прокурора почав кримінальне провадження за фактом участі віце-адмірала, начальника штабу – першого заступника командувача Чорноморського флоту Російської Федерації в підбурюванні українських військовослужбовців до державної зради. У 2014 році заступником командувача Чорноморським флотом Росії був Олександр Носатов. Зараз – командувач Балтійським флотом Росії. Має нагороду за окупацію Криму.

«За даними слідства, впродовж березня 2014 року, перебуваючи у м. Севастополь, діючи умисно та з метою заподіяння шкоди обороноздатності та державній безпеці, зміни меж території України, шляхом погроз застосування військовослужбовцями ЗС РФ фізичного насильства та зброї, особисто схиляв українських офіцерів із числа Командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України до вчинення державної зради, а саме до переходу на бік ворога в період збройного конфлікту», – повідомляє прокуратура.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється Головним слідчим управлінням Служби безпеки України. 

  • У квітні 2016 року Головній військовою прокуратурою командувачу ЧФ РФ було оголошено підозру за результатами попереднього розслідування в кримінальному провадженні за фактом розв’язання і ведення представниками влади та Збройних Сил Росії агресивної війни проти України, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків у вигляді військової окупації і анексії території України.
  • 30 червня 2016 року Головна військова прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо командувача Чорноморським флотом Російської Федерації адмірала Олександра Вітко, який командував російськими військами в ході незаконну окупацію і анексію Криму.
  • В липні 2017 року Головна військова прокуратура передала в суд для заочного засудження обвинувальний акт стосовно заступника командира 810-ї окремої бригади морської піхоти Чорноморського флоту РФ полковника Володимира Карпушенка, який брав безпосередню участь в окупації Криму Росією.
  • В Україні ще немає жодного обвинувального вироку суду щодо військових РФ, які організовували і здійснювали спецоперацію зі збройного захоплення півострова. У більшості випадків справа не дійшла навіть до підготовчого судового засідання і переходу до розгляду справ по суті. Про те, що гальмує цей процес на прикладі справ трьох високопоставлених російських військових, читайте у матеріалі Центру журналістських розслідувань «Агресори. Заочне провадження».