Пленум Верховного суду оскаржує конституційність введеного урядом карантину

Новини
Фото: vlasno.info

Пленум Верховного суду звернувся до Конституційного суду з поданням щодо конституційності встановлення обмежень на час карантину, передбачених нормативно-правовими актами Кабінету міністрів та Верховної Ради.

Рішення ухвалили на засіданні пленуму 29 травня, повідомляє «Судова влада України».

Зазначено, що Верховний Суд з розумінням ставиться до ситуації в державі, що склалася через поширення на території України COVID-19, та в цілому підтримує карантинні заходи.

Водночас окремі положення постанов «дають змогу зробити висновок, що їхня сутність і практична реалізація, на переконання пленуму Верховного Суду, не відповідають Конституції України».

Зокрема, йдеться про передбачені урядом протиепідемічні заходи, пов’язаних з самоізоляцією, які, на думку Верховного суду, обмежують права людей на свободу пересування.

Також вказують, що обмеження діяльності авіаперевізників, закриття пунктів пропуску через кордон прямо суперечать конституційним гарантіям. Цим порушують право громадян вільно залишати територію України, яке може бути обмежене лише законом, а не актами уряду.

Так само рішенням органу виконавчої влади не можна встановлювати обмеження права громадян на мирні зібрання.

Згідно з Конституцією України, громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Однак установлені урядом положення про самоізоляцію людей віком від 60 років, а також дозвіл одним суб’єктам господарювання працювати, а іншим — ні, суперечать цим гарантіям.

Як зазначено в поданні пленуму, акти уряду обмежують конституційні права, що можливо лише в умовах надзвичайного або воєнного стану: права на підприємницьку діяльність і на доступ до медичної допомоги.

Конституційний суд просять визнати провадження за цим поданням невідкладним і розглянути його в строк, який не перевищує один календарний місяць.

Нагадаємо:

  • 20 травня 2020 року Кабінет міністрів України ухвалив постанову, в якій прописав критерії для послаблення карантинних обмежень.
  • До таких критеріїв відносяться:
  • загальна кількість нових випадків COVID-19 за останні 7 днів на 100 тисяч населення (інцидентність). Вона має становити менше ніж 12 людей на 100 тисяч населення;
    середня кількість ПЛР-тестувань. Потрібно понад 12 на 100 тисяч населення протягом останніх 7 днів;
    завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19. Потрібен показник менше ніж 50%.