Правозахисники допомогли кримчанці з Донбасу відновити українське громадянство і отримати паспорт

Новини
Фото: БФ «Право на захист»

Благодійний фонд «Право на захист» допоміг уродженці Криму, яка після 2013 року проживала в Луганській області, відновити паспорт і громадянство України.

На сайті організації повідомили, що жінка отримала новий паспорт в Сєвєродонецьку.

«Надія (ім’я змінене) народилася та мешкала в Криму, де у 2006 році отримала паспорт громадянки України. Жінка мешкала у Джанкойському районі разом зі старенькою матір’ю, працювала, а в 2005 народила доньку. Вісім років по тому, у 2013, познайомилася з чоловіком, який запропонував їй поїхати з ним до м. Алчевська Луганської області. Вона погодилась.

В Алчевську знайшла роботу, уклала шлюб. Наступним кроком планувала забрати до себе доньку. Та раптом чоловік помер. Грошей Надії ледь вистачало на їжу, а ще почався військовий конфлікт. Тож навесні 2014 року жінка виїхала з Алчевська до с. Войтового Станично-Луганського району. Там знайшла роботу й тимчасове житло.

Паспорт громадянки України, виданий в Криму, трудову книжку та свідоцтво про шлюб Надія загубила. На руках залишилося тільки свідоцтво про її народження.

Відтоді жінка неодноразово зверталася до районного підрозділу Державної Міграційної служби (ДМС) із проханням відновити втрачений паспорт, але завжди отримувала усну відмову. У ДММ Надії пропонували надати документ, який посвідчує її особу з фотокарткою, або привести двох свідків (родичів або сусідів за пропискою), які б підтвердили її особу. Ні документів, ані вказаних свідків у жінки не було. На підтвердження громадянства жінці запропонували надати документи, які б підтвердили її проживання на території України станом на 24.08.1991 або 13.11.1991. Надати такі документи вона не могла, оскільки в цей час мешкала в Криму, а отже документи залишилися на тимчасово окупованій території.

Жінка опинилася під ризиком безгромадянства. Вона була в розпачі і, за її власними словами, не почувалася людиною. Без документів Надія не могла працевлаштуватися, отримати гуманітарну допомогу. Їй доводилося підпрацьовувати на городах в односельців, допомагати в господарстві, аби отримати хоча б їжу. До того ж вона довго не могла відвідати доньку, яка увесь час залишилася зі старенькою бабусею в Криму.

Минуло п’ять років з моменту втрати паспорта і жінка звернулася по допомогу до БФ «Право на захист». Адвокат Сергій Михайлов допоміг Надії поновити свідоцтво про шлюб та знайти необхідну інформацію й документи, які посприяли швидкому отриманню паспорта.

Жінка отримала документ цього у травні цього року в м. Сєвєродонецьку.

Нещодавно Лариса дізналася, що її матір померла, а дочку забрали до дитячого будинку. Дитину вже вдочерили інші люди і зв’язок із нею обірвався. Зараз жінка намагається зробити все, щоб виїхати до Криму і зустрітися з донькою», – повідомили правозахисники.

Нагадаємо:

  • Мешканці Донбасу та переселенці у період карантину мають можливість звернутись по телефону до правозахисників, щоб отримати юридичну допомогу з широкого спектру питань, зокрема, щодо отримання соціальних виплат та пенсій, адресної допомоги переселенцям, реєстрації внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та перетину КПВВ на лінії розмежування на Донбасі.