Повідомлено про підозру слідчому ФСБ, який затримував фігурантів севастопольської групи «справи кримських мусульман»

Новини
Фігуранти севастопольської групи «справи кримських мусульман» Нурі Примов, Руслан Зейтуллаєв, Рустем Ваїтов и Ферат Сайфуллаєв Фото: RFE/RL

Прокуратура та поліція АРК повідомили про підозру слідчому ФСБ, який в окупованому Криму незаконно затримував фігурантів севастопольської групи «справи кримських мусульман».

Про це повідомляє прокуратура автономії.

Як зазначається, прокуратура АРК спільно з ГУ Нацполіції в АРК та Севастополі повідомили про підозру старшому слідчому незаконно створеного слідчого відділу «Управління ФСБ Росії по Республіці Крим і м. Севастополя», за фактом незаконного позбавлення волі кримчан за нібито участь в діяльності організації «Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі» (Севастопольська група), за ч.2 ст.146 КК України (незаконне позбавлення волі).

«Окупаційний «слідчий», реалізуючи політику держави-окупанта спрямовану на переслідування кримчан за релігійними ознаками, знаючи, що вказана організації на території України не заборонена, здійснив незаконне затримання останніх за нібито участь в «терористичній» організації. Вказаний «слідчий» також ініціював перед «судом» питання про обрання, та неодноразове продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. В подальшому, затриманих було незаконно засуджено до 5 та 7 років позбавлення волі вироком Північно-Кавказького окружного воєнного суду Російської Федерації», – йдеться у повідомленні.

На даний момент, підозрюваного оголошено в розшук, вживаються всі заходи для встановлення його місцезнаходження.

Нагадаємо:

  • 23 січня 2015 року під Севастополем співробітники ФСБ затримали Рустема Ваітова, Нурі (Юрія) Прімова і Руслана Зейтуллаєва за підозрою в організації і участі в діяльності організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. 2 квітня в с. Орлине (Севастополь) співробітники ФСБ провели обшук в будинку Ферата Сайфуллаєва, після чого затримали його за тою же підозрою.
  • 7 вересня суд засудив Руслана Зейтуллаєва, якого російські силовики назвали організатором осередку «Хізб ут-Тахрір» до 7 років колонії загального режиму. Ферат Сайфуллаєв, Рустем Ваітов і Нурі Прімов отримали по 5 років виправної колонії загального режиму.
  • Рустема Ваїтова відправили відбувати покарання у виправній колонії №1 в російському місті Курган. Другий фігурант севастопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Ферат Сайфуллаєв був доставлений до ІК-17 Кіровської області в Омутнінську. Третій засуджений – Нурі (Юрій) Примов – знаходився в ІК-5 в селищі Ясний Совєтського району Республіки Марій Ел.
  • У січні 2020 року Рустем Ваїтов, Нурі Примов, Ферат Сайфуллаєв вийшли на свободу після п’яти років в’язниці в РФ.