Фірми Коломойського поставляють російське вугілля для «Центренерго» – Bihus.Info

Новини

Щонайменше 1,5 млн тонн вугілля перепродали державній компанії «Центренерго» фірми, пов’язані з олігархом Ігорем Коломойським. Походження цього вугілля переважно російське.

Про це йдеться в розслідуванні Bihus.Info.

За даними журналістів-розслідувачів, на Єдиному веб-порталі використання публічних коштів містяться дані про договори на поставку Центренерго вугілля від чотирьох українських фірм, які редакція вважає пов’язаними з Коломойським. Це «Синтез Ойл», «Нафта форс», «Рекорд Сістем» і «Азонекс». З липня 19-го по квітень 20-го вони продали держкомпанії 1,5 млн т вугілля.

До літа 2019-го ці чотири фірми не займалися вугіллям. Але щойно на державній Центренерго змінився менеджмент, на той, який Коломойський назвав «зрозумілим», не чужі йому фірми почали імпортувати вугілля і перепродавати держкомпанії.

Автори програми проаналізували їхніх постачальників. Серед них є реальні власники вугільних кар’єрів РФ, такі як Іскандер Махмудов (№16 у списку Forbes.ru), Андрій Бокарев (№56), Костянтин Струков (№50), Михайло Федяєв, (№177), Володимир Гридин (№181). А також вугільний бізнесмен Руслан Ростовцев. Американська редакція Forbes писала, що Ростовцев займається реекспортом вугілля з Донбасу.

«Є серед постачальників пулу фірм Коломойського загадковий підприємець Сергій Кучерявенко, який може бути номінальним власником в інтересах представників «Газпрому» чи Держдуми. І білоруський олігарх Микола Воробей, який взяв під контроль транзит російського вугілля і якого вважають товаришем кума Путіна Віктора Медведчука.

А також кілька фірм-ноунеймів, які нічого не добувають, до промислових груп не входять і перепродають вугілля незрозумілого походження. Деякі з них раніше фігурували у журналістських розслідуваннях про поставки вугілля з так званих «ЛНР-ДНР».

«Саме для того, щоб скорочувати імпорт з країни-агресора, Центренерго переводило енергоблоки з дефіцитного антрациту на розповсюджене українське газове вугілля. І перевело. Але фірми з орбіти Коломойського газове вугілля, якого в Україні вистачає, все одно імпортували з Росії», – повідомляють журналісти.

ВАТ «Центренерго» – найбільша компанія з виробництва електричної та теплової енергії в центральній і східній Україні та єдина-  у державній власності з теплової генерації.

Як раніше повідомила ЦЖР медіа-директорка асоціації «Український ядерний форум» Ольга Кошарна, наразі електрогенеруючі держкомпанії є дійними коровами для приватного бізнесу. За її словами, потрібно підвищувати ціну тарифів на електроенергію для населення до ринкової.

«Можливо, це потрібно зробити в кілька етапів, щоб не було шоку. Але наразі промислове виробництво зменшилось – без цього не обійтись. По-друге – я скажу радикальну річ – це націоналізація теплових електростанцій. Тому що у державній власності з теплової генерації – лише Центренерго», – наголосила Кошарна.