Кабмін підписав меморандум з виробниками «зеленої» електроенергії

Новини
Фото: 34 канал

Кабінет міністрів 10 червня підписав «Меморандум про взаєморозуміння стосовно врегулювання проблемних питань в сфері відновлюваної енергетики». Меморандум передбачає, що виробники відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) приймають умови добровільної реструктуризації «зелених» тарифів, який передбачає їх зменшення. Зокрема, для всіх об’єктів електроенергетики, які виробляють сонячну енергію, передбачається зменшення тарифів на 15%, для об’єктів, які виробляють електроенергію з енергії вітру – на 7,5%. Також українська влада зобов’язується визначити і затвердити річні квоти підтримки «зеленої» енергетики і забезпечує проведення аукціонів з розподілу таких квот.

Зі свого боку українська влада зобов’язується вживати всіх заходів для забезпечення своєчасної поточної оплати ДП «Гарантований покупець» і погашення наявної заборгованості перед виробникам ВДЕ, які погодилися з умовами реструктуризації, повідомляє пресслужба Кабміну.

Крім того, відповідно до Меморандуму, посилюється відповідальність виробників ВДЕ за незбалансоване виробництво електроенергії. Також виробники ВДЕ приймають умови обмеження термінів введення в експлуатацію нових об’єктів по «зеленому» тарифу. З 1 серпня поточного року нові сонячні електростанції потужністю понад 1 МВт зможуть бути введені в експлуатацію з отриманням державної підтримки тільки шляхом участі в аукціонах.

«Ми за те, щоб будувалася зелена енергетика і з часом така енергія була більше поширена, як найбільш чиста. Але нам важливо, скільки вона буде коштувати. Якщо ціна електроенергії, яка вироблятиметься на нових СЕС, буде визначатися вже на аукціоні, не буде високого тарифу», – пояснив глава уряду.

Як повідомлялося, уряд планує підвищення тарифів на електроенергію для населення: серед запланованих Кабміном ініціатив для забезпечення фінансової стабільності енергетики в умовах кризи – перегляд тарифів на електроенергію для населення та перегляд «зеленого тарифу». Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що Кабінет міністрів не планує в цьому році підвищувати тариф на електричну енергію для населення.

  • Тарифи на електроенергію невпинно зростатимуть. 30 квітня НАЕК «Енергоатом» розмістила інформацію про те, що виробництво найдешевшої на ринку атомної електроенергії зменшиться. Міністерство енергетики встановило новий прогнозний баланс на 2020 рік. Згідно документу виробництво атомної енергії зменшиться на 8,6%. Три енергоблоки на Запорізькій та Рівненській АЕС виведуть в резерв, а потужність семи блоків на Южно-Українській, Запорізькій, Хмельницькій та Рівненській атомних електростанціях зменшать. При цьому програє населення та промисловість, держава зазнає мільйонних збитків, у прибутку буде лише один бізнес – Ріната Ахметова. 
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Зменшення потужностей АЕС – збільшення доходів Ахметова.