Всупереч Меморандуму з МВФ Кабмін виділив 2,7 млрд грн з фонду для боротьби з Covid-19 на потреби МВС – екс-міністр освіти

Новини
Глава МВС України Арсен Аваков Фото: mvs.gov.ua

Кабмін виділив 2,7 млрд грн з Стабілізаційного фонду для боротьби з Covid-19 на доплати структурам МВС у день, коли набрала чинності угода з МВФ. В той час, як згідно з Меморандумом з МВФ, Україна зобов’язалася збільшити капітальні інвестиції у шкільну інфраструктуру, зокрема на відновлення будівель.

Про це заявила ексміністр освіти і науки України Ганна Новосад.

«У тексті документа Україна зобов’язується збільшити капітальні інвестиції в шкільну інфраструктуру, зокрема на відновлення будівель. У бюджеті 2020 відповідні асигнування (3,5 млрд грн) на капітальні ремонти шкіл закладалися.

Однак сьогодні уряд виділив 2,7 млрд грн зі стабілізаційного фонду для боротьби з COVID-19 на доплати структурам МВС. Раніше в цей фонд з бюджету освіти і науки перекинули 4,9 млрд грн.

Скільки з цього фонду отримали освіту і наука? Підкажіть, може, я щось пропустила. За моїми розрахунками, отримали НУЛЬ – на забезпечення шкіл та інших навчальних закладів засобами захисту, на проведення безпечного ЗНО, на доплати інструкторам при проведенні ЗНО. Можна припустити, що і на ремонти шкіл буде НУЛЬ. Щось пішло не так в перший же день виконання домовленостей з МВФ», – заявила Новосад.

Раніше нардеп з партії «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко повідомив, що доплати працівникам Міністерства внутрішніх справ, які безпосередньо задіяні в боротьбі з коронавірусів, вирішили все ж підняти. Для цих цілей Кабмін вирішив виділити з бюджету відомству Арсена Авакова додатково 2,7 млрд грн.

Гончаренко оприлюднив копію документа, яким передбачається виділення на ці цілі:

співробітникам Нацполіціі – 2,25 млрд грн;
апарату Міністерства внутрішніх справ – 171,1 млн грн;
Національної гвардії – 125,1 млн грн;
адміністрації Державної прикордонної служби – 103,8 млн грн;
Державній службі з надзвичайних ситуацій – 51,3 млн грн.

  • Рада директорів Міжнародного валютного фонду ухвалила 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним 3,6 млрд SDR (близько 5 млрд доларів), спрямовану на допомогу Україні в подоланні наслідків пандемії COVID-19. Перший транш, який Україна отримає найближчим часом, складе 2,1 млрд дол.