Переселенці зможуть голосувати на місцевих виборах в Україні

Новини

Центральна виборча комісія (ЦВК) 11 червня затвердила порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання. Новий порядок регулює можливість голосування виборців як на всеукраїнських, так і на місцевих виборах, для тих категорій виборців, які з певних причин не мали можливості зареєструватися за місцем проживання. Таким чином, проголосувати на місцевих виборах зможуть і переселенці.

Відповідна постанова ЦВК вступає в силу з 1 липня 2020 року.

«Чимала кількість громадян України (понад 1 млн осіб) не мали можливості реалізувати своє право голосу. Отже, цим порядком, зокрема, передбачено, що орган ведення Державного реєстру виборців може визначити виборча адреса виборця, який не має зареєстрованого місця проживання, за місцем його фактичного проживання. До цієї категорії виборців відносяться й особи, яким на момент голосування тільки виповнилося 18 років, а отже вони набули право голосу, але з певних причин не мали можливості зареєструватися за місцем проживання. Тож Центральна виборча комісія з власної ініціативи вирішила врегулювати питання щодо забезпечення реалізації й захисту виборчих прав зазначеної категорії громадян. Саме з цією метою підготовлено і ухвалено зазначений документ», – йдеться в повідомленні.

Для цього виборцю необхідно звернутися в районне відділення Державного реєстру виборців за місцем фактичного проживання із заявою.

– щодо включення до ДРВ – у разі якщо громадянин України, якому виповнилося 18 років, виявив, що його не включено до нього;

– щодо зміни виборчої адреси – у разі, якщо запис про виборця міститься у ДРВ, але він вибув із зареєстрованого місця проживання.

«Таким чином, з моменту набуття чинності цим Порядком відсутність у громадянина України зареєстрованого місця проживання припинить бути перешкодою для його участі у голосуванні як під час проведення загальнодержавних, так і місцевих виборів. Відтак, у формуванні депутатського корпусу різних рівнів зможуть взяти участь додатково понад мільйон громадян України», – повідомляє ЦВК.

До цього вимушені переселенці з окупованого Криму та окупованих частин Донбасу не могли проголосувати на місцевих виборах в місцях, де вони фактично проживають. Так само вони не могли обрати депутата Верховної Ради в мажоритарному окрузі, отримуючи лише бюлетень для голосування по загальнонаціональному багатомандатному округу, тобто за партійними списками.

  • Згідно зі статтею 141 Конституції України, чергові вибори сільських, селищних, міських, районних, обласних рад, сільських, селищних, міських голів відбуваються в останню неділю жовтня п’ятого року повноважень відповідної ради чи відповідного голови, обраних на чергових виборах. Таким чином, чергові місцеві вибори мають відбутися 25 жовтня 2020 року.
  • Згідно з чинним законодавством, Верховна Рада призначає чергові місцеві вибори не пізніше ніж за 90 днів до дня їх проведення.