Євросоюз може не відкрити кордони для українців з 1 липня

Новини

Україна вийшла за межі, які може встановити Єврокомісія для держав, звідки будуть пускати туристів до Шенгенської зони.

Офіційна статистика МОЗ вже перевищила критерії з проєкту рішення ЄК, який потрапив у ЗМІ, пише «Європейська правда».

За цим проєктом – який остаточно досі не узгоджений, але за даними New York Times, розглядається як основний робочий – головним критерієм оцінювання відкриття кордонів ЄС для мешканців тієї чи іншої країни стане кількість нових заражень у країні за 14 останніх днів щодо її населення.

За даними видання, дебати у ЄС переважно ведуться про те, чи пускати до ЄС мешканців тих держав, де зафіксовано менш як 16 нових заражень на 100 тисяч населення чи менше ніж 20 нових заражень (16 – це середній показних у країнах ЄС; показник у 20 дозволить пускати більше іноземців).

Нові правила мають запрацювати від 1 липня; до того діє бланкова заборона на несуттєві поїздки для іноземців, включно з громадянами України.

Україна не може розраховувати на жоден із цих варіантів. 

У разі якщо проєкт рекомендацій ЄК буде затверджений країнами-членами, це означатиме продовження заборони на в’їзд для несуттєвих поїздок (включно з туризмом) для мешканців України.

  • Станом на 24 червня в Україні лабораторно підтверджено 39 014 випадків COVID-19. За добу – 940 нових випадків. Це найвищий показник нових випадків за добу в Україні від початку пандемії. 16 осіб померли від хвороби.