РФ порушує права дітей в окупованому Криму – постпред України при ООН Кислиця

Новини
Сергій Кислиця Фото: Фото: UN Photo/Manuel Elias

РФ порушує права дітей в окупованому Криму. Автоматичне набуття громадянства Російською Федерацією цими дітьми і їх незаконне переведення з Криму є порушенням міжнародного права. Станом на 2014 рік на території Криму знаходилося 4900 дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків.

Про це заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на відкритих дебатах у Раді безпеки Організації Об’єднаних Націй

Посол України нагадав, що близько 200 дітей, в основному кримських татар, в даний час знаходяться без батьківського піклування через те, що їх батьків заарештували за політичними мотивами.

«У той час як їх батьків затримують, переводять за тисячі кілометрів від дому і піддають жорстоким обшукам в їхніх будинках, діти отримують психологічну травму в результаті появи в їхньому будинку озброєних людей у ​​формі, арештів і тюремного ув’язнення членів їх сімей», – сказав посол .

Також він додав, що школярів в Криму піддають військово-патріотичному російської освіти в поєднанні з пропагандою ненависті. Дітей приймають в воєнізовані руху і спеціальні військові класи.

Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактами мілітаризації дітей в окупованому Криму, зокрема, підготовки школярів до служби в Збройних силах Росії, яка є державою-окупантом, що порушує норми міжнародного гуманітарного права і кваліфікується як воєнний злочин.

  • 19 грудня 2017 року Генасамблея ООН прийняла оновлену резолюцію з прав людини в окупованому Криму, в якій міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН від 19 квітяня 2017 року про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові. Також в документі йдеться, що Росія здійснює міжнародний злочин, незаконно призиваючи до Збройних сил РФ жителів окупованих Криму і Севастополя та проводячи військову пропаганду серед дітей та молоді півострова.
  • Кримська правозахисна група зазначає, що в окупованому Криму Росія в порушення міжнародного гуманітарного права продовжує пропаганду призову в армію, в тому числі, використовуючи політику мілітаризації дітей. Як вказують в КПГ, використовуючи такі заходи, російська влада здійснює серед неповнолітніх жителів Криму військову пропаганду, готуючи їх до служби в армії РФ, «що є грубим порушенням норм міжнародного гуманітарного права».
  • На початку лютого 2019 року в Севастополі на базі міського Будинку офіцерів Чорноморського флоту РФ створений «Будинок Юнарміі», де російські військові навчатимуть дітей поводитися зі зброєю і викладатимуть їм основи загальновійськової підготовки.
  • Влітку 2019 року 270 школярів з окупованого Криму перебували в мілітаризованому таборі Юнармії.