У Криму чекають французьких депутатів Європарламенту на чолі з Маріані

Новини
Французькі депутати в Криму. У центрі Тьєррі Маріані, липень 2015 року Фото: RFE/RL

В окупованому Криму 30 червня очікують приїзду групи французьких депутатів Європарламенту на чолі з Тьєррі Маріані, які ознайомляться з ходом голосування за поправки в російську Конституцію, які Росія незаконно організувала на півострові.

Про це повідомив агентству «РИА Новости» «глава комітету Госсовєта Криму з народної дипломатії і міжнаціональних відносин» Юрій Гемпель.

«Делегація депутатів Європейського парламенту відвідає Крим з 30 червня по 2 липня. Всі вони є депутатами Європарламенту від Франції», – сказав Гемпель.

За його словами, очолить делегацію депутат Європарламенту, член комітету у закордонних справах, президент асоціації «Франко-Російський діалог» Тьєррі Маріані.

Зустріч делегації відбудеться в міжнародному аеропорту «Сімферополь». Зустрічати гостей буде «спікер Госсовєта Криму» Володимир Константинов.

«У рамках візиту члени делегації в якості експертів відвідають виборчі дільниці в Ялті і Сімферополі і оцінять процес голосування щодо поправок до Конституції Російської Федерації», – додав Гемпель.

Як повідомлялось, заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар заявив, що організація Росією незаконного голосування про внесення змін до Конституції РФ на окупованій території українського Криму, а також організація участі в голосуванні осіб, які є власниками незаконно виданих паспортів РФ, буде мати для неї політичні і правові наслідки, включаючи посилення санкційного тиску.

Нагадаємо:

  • 29 липня 2016 року делегація французьких парламентаріїв приїхала до окупованого Криму з триденним візитом. Очолював делегацію з 11 депутатів Тьєррі Маріані, якого в жовтні 2015 року зняли з посади в ПАРЄ за візит на півострів. Тоді МЗС Франції і Німеччини засудили візит французьких депутатів.
  • Після повернення з Криму 1 серпня на прес-конференції в Москві Маріані нахамив у відповідь на питання українського журналіста про те, скільки йому заплатив уряд РФ за поїздку на півострів.
  • В серпні 2016 року прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за ст. 332-1 за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію Криму французькими парламентаріями.