Рада прийняла законопроект Зеленського про вступ дітей з Криму та ОРДЛО до вузів України без ЗНО

Новини
Фото: investigator.org.ua

Верховна Рада прийняла запропонований президентом Володимиром Зеленським проект закону, який дозволяє дітям з тимчасово окупованих територій Донбасу і Криму вступати до вузів України без здачі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).

За прийняття в цілому законопроекту №3734 «Про внесення змін до закону України «Про вищу освіту» (щодо особливостей вступу до установи вищої освіти осіб з тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Донецької та Луганської областей, а також інших категорій осіб)», 3 липня проголосували 310 народних депутатів, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу «Рада».

Законом, зокрема встановлюється, що для осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), територія населених пунктів на лінії зіткнення, тимчасово окупована територія Криму і Севастополя, за їхнім бажанням забезпечується безкоштовне навчання зі стипендіальним забезпеченням на підготовчих курсах закладів вищої освіти тривалістю до одного року з подальшим вступом до закладу вищої освіти як внутрішньо переміщених осіб у порядку, визначеному Умовами прийому на навчання для здобуття вищої освіти.

Для осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія ОРДЛО, територія населених пунктів на лінії зіткнення, тимчасово окупована територія АРК і Севастополя, які отримали документ про повну загальну середню освіту, прийом на навчання в заклади вищої освіти здійснюється в рамках встановлених квот прийому до закладів вищої освіти України.

Розмір квоти для прийому осіб, місцем проживання яких є ці території, встановлюється центральним органом виконавчої влади в сфері освіти і науки для вищих навчальних закладів.

Законом вводиться можливість вступу за вступними іспитами, в межах встановлених квот для абітурієнтів, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія і територія населених пунктів на лінії зіткнення, в усі заклади вищої освіти.

На сьогодні вступ за квотою був передбачений лише для абітурієнтів, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія Криму і Севастополя, і тільки в певні вищі навчальні заклади (у списку 100 вузів).

Закон вступає в силу з дня, наступного за днем його опублікування.

Нагадаємо:

  • 22 червня президент Володимир Зеленський ініціював внесення змін до закону «Про вищу освіту» для максимального спрощення вступу у заклади вищої освіти випускникам шкіл з тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей і Криму: зміни передбачатимуть, що діти з цих територій матимуть змогу вступати до вишів без складання зовнішнього незалежного оцінювання та матимуть можливість вступити до всіх вишів України, а не за обмеженим окремим списком, як це відбувається зараз.
  • 24 червня в Верховній Раді був зареєстрований ініційований Володимиром Зеленським законопроект №3734 про внесення змін до закону України «Про вищу освіту».