В Україні відзначають День ВМСУ

Новини
Фото: Facebook ВМС ЗС України

В Україні 5 липня відзначають День Військово-Морських Сил Збройних Сил. Через пандемію коронавірусу в цьому році свято військових моряків відзначається у закритому режимі у морі під час збору походу кораблів, катерів та суден ВМС.

Про це повідомляє Командування ВМС ЗС України.

«На жаль, цього року, через пандемію вірусної хвороби, з метою збереження здоров’я і життів мешканців нашого улюбленого міста та згідно вимог чинного законодавства, ми вимушені провести наше головне свято – День Військово-Морських Сил ЗС України в морі у закритому режимі, під час збору походу кораблів, катерів та суден ВМС, який проводиться в період з 30 червня по 6 липня», – йдеться у повідомленні.

День Військово-Морських Сил Збройних Сил України відзначається у першу неділю липня.

Професійне свято ВМС ЗС України вперше було встановлено у 1996 році. Дата його відзначення декілька разів змінювалася, а з 2012 року співпадала з днем ВМФ Росії.

«З початком російської агресії та втратою побратимів у боях, патріоти України, які в нових пунктах базування відроджували ВМС та розпочали викорінення імперських і радянських традицій, не могли відзначати своє професійне свято одночасно із флотом Росії – країни-агресора. За зверненням командувача, Військової Ради і особового складу ВМС, Президент України Указом від 12 червня 2015 року №335/2015 встановив в Україні День Військово-Морських Сил Збройних Сил України, який відзначається щорічно у першу неділю липня», – наголосили у Командування ВМС.

Обрана дата відзначення не пов’язана із конкретним історичним фактом, вона поєднує важливі події початку літа, які мали суттєве значення для розвитку України як морської держави і впливали на процес національного державотворення.

Зокрема, навесні – влітку 1616 року відбувся морський похід і перемоги козацької флотилії гетьмана Петра Сагайдачного під Кафою, Синопом і Трапезундом; у липні 1917 року – перший вихід бойового корабля у морський дозор під українським прапором здійснив ескадрений міноносець «Завидний».

5 липня 1918 року був оприлюднений закон про уніформу для українського флоту; 18 липня 1918 року відбулось прийняття закону про Військово-морський прапор України; у липні 1918 було створено постійнодіюче з’єднання Військово-морського Флоту Української держави – бригада тральщиків.

Навесні – початку літа 1992 року відбулося складання військової присяги на вірність Українському народові екіпажами кораблів, особовим складом берегових військових частин ЧФ, які у подальшому розбудовували ВМС ЗС України; 21 липня 1992 року сторожовий корабель СКР-112 підняв український прапор і перейшов до Одеси

1 липня 1993 року був створений 1-й окремий батальйон морської піхоти і почалось відродження сучасної морської піхоти України; 4 липня 1993 року був піднятий Військово-Морський Прапор України на фрегаті «Гетьман Сагайдачний».

1 липня 1996 року було створено Південний морський район (у подальшому – Південна військово-морська база, військово-морська база «Схід»); 30 липня 1996 року відбулись перші оперативно-тактичні навчання ВМС України під прапором Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України «Море-96».