Питання відновлення постачання води до Криму в РНБО не обговорюють – Данілов

Новини
Олексій Данилов Фото: Youtube Радіо Свобода

Питання відновлення постачання води до Криму в РНБО не обговорюють. Відновлення водопостачання можливо тільки після відновлення України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки України Олексій Данілов в інтерв’ю «Українській правді».

«На засіданні Ради нацбезпеки таке питання не підіймалося. У нас в Раді нацбезпеки працює окрема група, яка займається стратегією деокупації Криму. Але треба розуміти, що це не таке просте питання, яке можна вирішувати, знаєте, так – раз, і воно вирішено. Це дуже складне питання, і ця група працює з Олексієм Резніковим, у нього є так само група. І ми періодично обмінюємося інформацією. У той же час в історії було багато прикладів, коли та чи інша країна, як загарбник, забирала чуже, але потім повертала», – заявив він.

Нагадаємо:

  • Після окупації Криму Україна в квітні 2014 року року перекрила надходження води на півострів з річки Дніпро через Північно-Кримський канал, який забезпечував до 85% його потреб в прісній воді. Для забезпечення водою господарств Херсонської області та недопущення її перетоку на окуповану територію півострова канал перегородили тимчасовою дамбою із мішків з піском. У Криму склалася критична ситуація з водопостачанням окремих міст, а також з організацією зрошення і поливу на землях сільськогосподарського призначення.
  • На думку кримських вчених, регіональних чиновників і аграріїв альтернативи Північно-Кримському каналу для виробництва якісної сільськогосподарської продукції та збереження екологічного балансу грунтів не існує. У квітні 2020 року так званий «глава Криму» Сергій Аксенов закликав жителів окупованого півострова економити воду.
  • Заступник директора Інституту водних проблем і меліорації НААН України Михайло Яцюк вважає, що заходи, які вживає «влада» окупованого Криму для економії води, не врятують ситуацію з зневодненням півострова. Навесні було мало опадів і решту запасів води в Криму доведеться «розтягувати».
  • Тема відновлення постачання води до окупованого Криму є дуже болючою. Представники нової влади періодично підвищують рівень болю, пропонуючи у різний спосіб врегулювати це питання без деокупації півострова. Саме тому небезпека втрати контролю держави над Північно-Кримським каналом – уявна чи реальна – стає зручним інструментом мобілізації громадськості та депутатів для відсічі небажаним законодавчим ініціативам. Центр журналістських розслідувань розбирався у витоках та підставах останнього скандалу навколо статусу Північно-Кримського каналу.