Сільські ради Херсонщини судяться з Кабміном за право самим створювати ОТГ

Новини
Акція мешканців Арабатської стрілки біля КМУ, 7 липня 2020 року Фото: Бюро судової інформації

Щасливцевська сільська рада Генічеського району Херсонської області в Окружному адмінсуді Києва вимагає скасувати розпорядження Кабінету міністрів, яким затверджено перспективний план формування територіальних громад області. Мешканців сіл Арабатської стрілки не влаштовує примусове створення об’єднаних громад за принципом “Один район – одна ОТГ”.

Як повідомляє кореспондент Бюро судової інформації, активісти громади влаштували акції біля будинку уряду та ОАСК, де сьогодні відбулось підготовче засідання у справі.

Провадження за позовом Щасливцевської сільської ради до Кабміну розглядає суддя Окружного адміністративного суду Києва Юлія Шрамко.

Сільська рада Щасливцевого вимагає скасувати розпорядження КМУ від 29 квітня 2020 року № 474-р «Про затвердження перспективного плану формування територій громад Херсонської області», яким чотири села, що входять до цієї сільради, мають бути включені до Генічеської ОТГ. Така ж доля має спіткати й інші населені пункти району, оскільки перспективний план передбачає створення однієї ОТГ на увесь район, хоча органи місцевого самоврядування ухвалювали інші рішення.

Ради сіл Арабатської стрілки – Щасливцевого, Стрілкового, Генічеської Гірки та Приозерного прагнуть об’єднатися в окрему територіальну громаду, однак голови Херсонської ОДА не подали однозначні заключення до Кабміну і той ухвалив рішення на свій розсуд. Тому Щасливцевська сільрада позивається до Кабміну, а мирні зібрання її мешканців перенеслись до урядового кварталу.

«Ми хочемо, щоб нас почули, щоб Херсонська облдержадміністрація внесла зміни до перспективного плану, подали цей документ до Кабміну, а Верховна рада затвердила новий план», — каже голова Щасливцівської сільської ради Віктор Плохушко.

Віктор Плохушко, голова Щасливцівської сільської ради

Із аналогічними позовами до ОАСК звернулися Громівська та Чкалівська сільради Новотроїцького району. Раніше у перспективному плані тут передбачалося створення чотирьох ОТГ — Новотроїцької, Сиваської, Громівської та Чкалівської. Але уряд затвердив варіант перспективного плану з однією громадою на весь район.

Перспективний план формування територій Херсонської області також оскаржує Костогризівська сільська рада Каховського району. ОАСК відкрив провадження в адміністративній справі, яка буде розглядатися за правилами загального позовного провадження.

Раніше всі чотири громади Новотроїцького району оскаржили в суді затверджений урядом перспективний план формування громад, який передбачає створення єдиної ОТГ.

В перспективному плані Херсонської області передбачалося створення чотирьох ОТГ: Новотроїцької, Сиваської, Громівської та Чкалівської. Але на затвердження уряду Херсонська ОДА подала два варіанти, другий передбачав вже створення однієї ОТГ. Уряд затвердив варіант перспективного плану з однією громадою.

Детальніше – у сюжеті ЦЖР «Децентралізація. Випробування Арабаткою».