Суд у справі Медведчука проти книги про Стуса продовжать через місяць

Новини
Фото: УП

Дарницький районний суд Києва не встиг ухвалити рішення за позовом народного депутата Віктора Медведчука, який намагається заборонити книгу про Василя Стуса. Наступне засідання відбудеться 14 серпня.

Про це пише hromadske.

Поки суд розглянув лише перший том матеріалів справи.

Перед судом 10 липня зібралися представники «Руху опору капітуляції», «Національного корпусу» та партії «Свобода». На акцію прийшли також прихильники Кіпіані. Присутні скандують «Медведчук — під арешт!» та «Реванш не пройде».

Фото журналістки Катерини Петренко

Медведчук позивається до автора книги Вахтанга Кіпіані, видавництва Vivat і книжкової фабрики «Юнісофт» та вимагає заборонити видання й розповсюдження книги «Справа Василя Стуса» «у будь-який спосіб на будь-якій території».

У книзі йдеться, зокрема, про судовий процес 1980-го року, під час якого Медведчук був адвокатом репресованого поета Василя Стуса. На думку Кіпіані, захисник поета не виконав свого обов’язку та був контрольований радянською системою.

Кіпіані обурений бажанням Медведчука заборонити поширення книги «на будь-якій території». За його словами, вже продано близько 10 тисяч примірників книги й запланована презентація у Північній Америці.

  • Медведчук був державним захисником українського поета Василя Стуса. Його часто звинувачують у порушенні норм адвокатської етики під час цього процесу. Сам він своєї провини не визнає.
  • Книга «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні 2019 року та отримала ряд премій:
  • Книга Кіпіані на 90% складається з архівних документів. Думки автора побудовані на фактах, які містяться, в тому числі, в фактологічній частині книги.