АРМА програє суди ізмаїльським фермерам, пшеницю яких незаконно і задешево продало на СЕТАМ – Наші гроші

Новини
Фермери забирають зерно з елеватора в Ізмаїлі компанії «Агроінвестгруп», 4 червня 2019 року Фото: bessarabiainform.com

Суди визнають недійсними торги на СЕТАМ (Система електронних торгів арештованим майном) та договори купівлі-продажу, укладені за результатами цих торгів, де Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) продало зерно ізмаїльських фермерів у рамках справи «Агроінвестгруп».

Про це свідчать дані судового реєстру, пише Аліна Стрижак, журналістка видання «Наші гроші».

Так, 24 червня 2020 року Господарський суд Києва визнав недійсними результати електронних торгів на СЕТАМ від 30 травня 2019 року, де АРМА продало пшеницю ПП «Дінекс-трейд». Також суд визнав недійсним договір купівлі-продажу, укладений між АРМА та покупцем цієї пшениці ТОВ «Карел-груп». Про це свідчить ухвала від 24 червня 2020 року.

Як повідомляли «Наші гроші», 10 жовтня 2019 року цей же суд визнав недійсними результати інших торгів на СЕТАМ, де АРМА в рамках цього ж провадження продало пшеницю Фермерського господарства «Дінекс-Агро». Також суд визнав недійсним договір купівлі-продажу, укладений між АРМА та покупцем пшениці ТОВ «Мегелан-плюс».

На торгах 30 травня 2019 року АРМА продало разом з іншими зерновими та насінням 825 тонн пшениці, які належали «Дінекс-трейд» та 829 тонн пшениці, які належали «Дінекс-Агро».

«Дінекс-трейд» – приватне підприємство із села Багате Ізмаїльського району Одеської області, ним володіють Любов Пєткова (61%) та Тамара Чуприкова (39%), підписант – Олександр Пєтков. «Дінекс-Агро» – фермерське господарство з того ж села, яке на 100% належить Любов Пєтковій, підписант – теж Олександр Пєтков.

У 2019 році Олександр Пєтков став героєм матеріалів ЗМІ, оскільки його підприємства почали пресувати СБУ та прокуратура. Пєткови завозили на елеватори групи компаній «Агроінвестгруп» свої зерно та насіння на зберігання. Зокрема, на Ізмаїльський елеватор у м. Ізмаїл Одеської області, Білгород-Дністровський елеватор у м. Білгород-Дністровський Одеської області та Аліягський елеватор (селище Новохолмське Одеської області). У 2019 році ГПУ відкрила по «Агроінвестгруп» кримінальне провадження, і в його рамках арештували все, що було на всіх елеваторах – без кількісних та якісних показників, зокрема, і завезене на елеватори на зберігання, що не належало групі компаній «Агроінвестгруп». Улітку 2019 року Пєткови через суд отримали дозвіл на вивезення свого зерна та пшениці з Ізмаїльського елеватора, і частину таки вивезли. Але після цього поліція відкрила кілька кримінальних проваджень за статтями «грабіж» і «самоправство», співробітники поліції і прокуратури обшукали підприємства Пєткових, суд арештував рахунки фермерів, а Олександр Пєтков потрапив до СІЗО на 60 діб. Рішення про арешт фермера виносив суддя Вячеслав Підпалий, навіть не заслухавши позицію Пєткова. Через три дні фермер вийшов під заставу в 7,4 млн грн, яку за нього внесли такі ж, як він «зерновики». В подальшому Пєтков оскаржив ухвалу про обрання йому запобіжного заходу. Утім, суму застави йому повернули тільки через 4 місяці, після звернення до суду.

Зіткнення фермерів з поліцією в Ізмаїлі на елеваторі компанії «Агроінвестгруп», 4 червня 2019 року Фото: bessarabiainform.com

Тим часом решту пшениці, яку Пєткови не встигли вивезти з елеваторів, правоохоронці передали в АРМА, а Агентство виставило її на продаж на СЕТАМ. Як стверджує Олександр Пєтков, продаж відбувся за заниженою в 10 разів ціною. Покупцями виступили компанії, щодо яких виникає сумнів, що вони реальні.

Після продажу зерна на СЕТАМ фермери через суди добилися відміни передачі АРМА зерна, Апеляційний суд Києва скасував ухвалу Печерського суду Києва, якою зерно фермерів було передано на реалізацію, а в подальшому підприємці подали позовну заяву до Госпсуду Києва, який виніс рішення на користь фермерів і скасував договори купівлі-продажу між АРМА і покупцями фермерського зерна – компаніями «Карел-груп» та «Мегелан плюс».

Тепер АРМА по закону мало би повернути Пєтковим кошти, за які продали їх пшеницю. Утім, Агентство цього не робить, про що свідчить позовна заява «Дінекс-Агро» до АРМА щодо того, що Агентство не повертає кошти від продажу пшениці фермерів на аукціоні.

Коментуючи цю ситуацію в інтерв’ю «Нашим грошам» заступник голови АРМА Володимир Павленко заявив, що Агентство «готове повернути власникам гроші», але після вирішення однієї проблеми. За його словами, в ухвалі про арешт активу зерно описали загалом і передали в АРМА без конкретизації, скільки кому і чого належить. В такому вигляді його і продали.

Тому зараз важко встановити, яку саме частку грошей від продажу цього зерна слід повернути фермерам, – каже Павленко.

Агентство звернулося до СЕТАМ за роз’ясненням, як саме оцінювалися та формувалися відповідні лоти. Інформація про це має міститися у звіті про оцінку активу. Але, як повідомили АРМА у СЕТАМ, звіт про оцінку вилучили під час обшуку правоохоронці.

Ми готові повернути власникам гроші, як тільки буде можливість чітко встановити частку власника, – говорить Павленко.

Щодо обшуку на СЕТАМ, то про його деталі АРМА не повідомило. Утім, імовірно, йдеться про провадження №52019000000000499 від 12 червня 2019 року, яке відкрило НАБУ за фактом зловживання службовим становищем службовими особами АРМА та ДП «Сетам» за попередньою змовою з працівниками правоохоронних органів, з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших фізичних або юридичних осіб шляхом реалізації зернових, круп’яних та олійних культур, які зберігались на складах підприємств із групи компаній «Агроінвестгруп».