У Мін’юсті пояснили, як жителі окупованого Донбасу можуть оформити свідоцтво про народження/смерть під час карантину

Новини
Фото: dpsu.gov.ua

У Мін’юсті України пояснили, як жителі окупованих територій Донбасу можуть оформити свідоцтво про народження/смерть під час дії карантину, через який вже три місяці закрита лінія розмежування і вони не можуть потрапити на підконтрольну територію України для оформлення документів.

Про це розповіла Тетяна Філатова, начальник Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, повідомляє портал «Донецкие новости».

Вона нагадала, що відповідно до українського законодавства, зареєструвати факт народження або смерті необхідно протягом місяця. При цьому в онлайн-режимі свідоцтво про народження/смерть оформити неможливо. «Тому що елементарно для отримання самого документа необхідно буде звернутися до відділу реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) особисто або через представника за дорученням», – сказала Філатова.

Вона зазначила, що сама процедура видачі українського свідоцтва про народження/смерті для жителів непідконтрольних територій Донбасу не змінилася – вона також здійснюється за рішенням суду:

– людина повинна приїхати до відділу реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) на підконтрольній території;
– надати докази народження/смерті (в тому числі документи про це, видані в так званих «Л-ДНР»). У РАЦСі людина отримує офіційну письмову відмову про неможливість видати українське свідоцтво на підставі документів «Л-ДНР»;
– з цією відмовою потрібно звернутися до суду (в судах є шаблони відповідних заяв), отримати рішення, яким як би легалізуються наявні документи самопроголошених «республік»;
– з цим судовим рішенням потрібно повернутися в РАЦС, де на його основі видадуть українське свідоцтво про народження/смерть.

Але з огляду на те, що лінія розмежування закрита, у людей зараз немає можливості приїхати на підконтрольну територію – не тільки особисто відвідати РАГС, а й оформити довіреність на ці дії для іншої особи. При цьому за 3 місяці карантину на окупованих територіях вже народилося багато дітей, також є і померлі.

«До карантину у нас 47% всіх реєстрацій смертей були саме з окупованої території. Останні місяці у нас теж є певний відсоток за смертями за лінією розмежування, але це була реєстрація за документами, які подавалися раніше. Це прийшли рішення судів і у представників на підконтрольній території були довіреності, щоб продовжити оформлення свідоцтва. А зараз громадяни позбавлені можливості як самим звернутися в РАЦСи, так і оформити доручення на представників», – зазначила Філатова.

Через карантин лінія розмежування закрита вже 3 місяці, при цьому зареєструвати те ж народження дитини потрібно протягом одного місяця.

«Звичайно, з огляду на ситуацію, ми не звертаємо на це увагу для жителів окупованої території. Хоча офіційно є адміністративна відповідальність за порушення термінів реєстрації народження. У людей, які народили дітей [або помер родич] буде можливість приїхати і оформити свідоцтва після завершення карантину», – пояснила начальник управління Мінюсту.

Вона зазначила, що в зв’язку з цим РАЦСи Донбасу очікують відповідного буму після повноцінного відкриття лінії розмежування. «Але нас радує те, що приїдуть все-таки люди, які хочуть оформити саме українські документи», – резюмувала Філатова.

Нагадаємо:

  • Правозахисники пояснили, куди мають звертатись внутрішньо переміщенні особи у разі втрати чи псування свідоцтва про народження, та які документи вони мають подавати. Такі питання досить часто турбують переселенців, які терміново покинули власну домівку та наразі фактично не мають доступу до оригіналів документів через закриті КПВВ.
  • Переселенці з Донбасу тепер можуть оформити паспорт у найближчому підрозділі державної міграційної служби (ДМС) за фактичним місцем проживання чи перебування особи. Саме такий порядок оформлення документів, що посвідчують особу, з 2014 року діє для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) з окупованого Криму.