Мітинг під Радою проти розгляду законопроєкту Бужанського щодо мови навчання у школах (відео)

Новини
Фото: UKRINFORM

Біля Верховної Ради 16 липня проходить мітинг на захист української мови. Учасники акції протестують проти розгляду парламентом законопроєкту нардепа Максима Бужанського («Слуга народу»), який пропонує скасувати з 1 вересня 2020 року перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання.

На площі під парламентом зібралося понад тисячу людей і їх кількість збільшується, повідомляє агентство Укрінформ.

Учасники акції тримають українські прапори, дехто одягнений у вишиванки, у багатьох і захисні маски з вишивкою.

Учасники акції тримають плакати з надписами: «Заважає мова – геть до Ростова», «Руки геть від української мови», «Ні русифікації», «Слово=зброя, українське слово=українська зброя», «Нас єднає мова», «Мова – це зброя», «Кажи мовою, а не ляпай язиком», «Зупини лінгвоцид».

На площі під Радою також встановлено сцену, на якій встановлений плакат із цитатою відомої української поетеси Ліни Костенко: «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову».

Верховна Рада 17 липня може розглянути законопроєкт Бужанського, який передбачає внесення змін до законів про мову і про освіту та переносить з 2020 на 2023 рік перехід російськомовних 5-11 класів на навчання українською мовою.

  • 13 липня перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко на погоджувальній раді висловив ініціативу фракції включити до порядку денного законопроєкт №2362 Максима Бужанського «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти».
  • Голова ВР Дмитро Разумков тоді зазначив, що цей законопроєкт може бути винесений на голосування 17 липня.
  • Водночас Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики 17 червня рекомендував парламенту відхилити доопрацьовану редакцію цього законопроєкту.
  • Проти цього законопроєкту свого часу виступило Міністерство освіти і науки, а також Бюджетний комітет ВР і освітянська спільнота.