Члени Меджлісу зустрілися з випускниками школи Києва, які після ЗНО образливо висловлювались на адресу кримських татар

Новини
Фото: Facebook Рефат Чубаров

Члени Меджлісу кримськотатарського народу провели зустріч з випускниками Київської міської школи №90, які 9 липня після здачі ЗНО з історії України записали відео з образами на адресу кримських татар, їхніми батьками та керівництвом школи.

Про це голова Меджлісу Рефат Чубаров повідомив на своїй сторінці в Facebook.

Він зазначив, що крім нього, з боку Меджлісу у зустрічі, яка відбулась 17 липня, взяли участь лідер кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв, заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров, члени Меджлісу Ескендер Барієв, Гаяна Юксель, Риза Шевкієв, а також представники кримськотатарської громадськості.

«Відбулася відверта розмова-роздум як про причини інциденту, що стався, так і про заходи, які слід вживати з метою неповторення в майбутньому подібних ситуацій. Директор школи Клюй Володимир Анатолійович, його заступник з навчально-виховної роботи Дикаленко Олександра Анатоліївна, батьки і родичі школярів, а також випускники-учасники інциденту принесли щирі вибачення перед усіма, кого образив відеосюжет з образливими випадами проти кримськотатарського народу», – написав Чубаров.

Він додав, від імені Меджлісу в фонд шкільної бібліотеки були передані книги з історії Криму і кримськотатарського народу. Крім того, Джемілєв підписав випускникам-учасникам недавнього інциденту книги, присвячені історії кримськотатарського національного руху.

9 липня одна з випускниць школи №90 виклала в соцмережу відео, на якому учні після складання ЗНО з історії України нецензурно висловлювалися на адресу кримських татар, а один з них назвав окупований Крим частиною Росії. Таким чином випускники висловили своє невдоволення тим, що не знали відповідей одного з розділів тесту про історію кримськотатарського народу.

Після того як інцидент набув розголосу, авторка відео видалила його, а його учасники розмістили у соцмережі повідомлення з вибаченнями.

В свою чергу адміністрація київської школи №90 вибачилась за слова учнів про кримських татар. «Просимо вибачення у всього кримськотатарського народу, корінного народу України, за образу честі та гідності, що міститься в опублікованому відео нашої випускниці. Повною мірою поділяємо обурення проявом дискримінації за національною ознакою, розуміємо неприпустимість таких ганебних висловлювань на чию-небудь адресу», – йшлося в офіційному повідомленні в соцмережі Facebook. В школі також наголосили, що ця ситуація виявила необхідність докладати більше зусиль із вивчення історії України та її корінних народів.

Український центр оцінювання якості освіти засудив дії випускників школи №30. «Особливо прикрим є те, що учасники ЗНО, присутні на відео, в блюзнірській формі висловлюються на адресу кримськотатарського народу і дозволяють собі емоційні висловлювання, заперечують територіальну цілісність України», – заявили у Центрі, та нагадали, що завдання, пов’язані з історією кримськотатарського народу відповідають чинній програмі й постійно є в сертифікаційних роботах з історії України.

10 липня Рефат Чубаров повідомив, що Меджліс закликав всіх співгромадян, яких відчули себе ображеними внаслідок допущених на адресу кримськотатарського народу брудних висловлювань, задовольнитися офіційними вибаченнями керівництва школи №90 і вибаченнями випускників, відповідно вирішивши вважати інцидент таким, що вичерпав себе.

Він також від імені Меджлісу запросив випускників, які допустили в своїй поведінці образливий випад проти кримськотатарського народу, але потім знайшли в собі сили вибачиться, в офіс Меджлісу, де кожному з них особисто всесвітньовідомий правозахисник, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв вручить книги з історії Криму і кримських татар.