США схвалили продаж Україні 16 патрульних катерів Mark VI

Новини
Фото: navy.mil

Сполучені Штати схвалили продаж Україні до 16 патрульних катерів Mark VI і супутнього обладнання до них для посилення спроможності українських ВМС. Шість катерів вже готуються для України, яка першою отримає такі найновіші кораблі, що зараз стоять на озброєнні лише у США.

Про це 18 липня повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у мікроблозі Twitter.

«США схвалили продаж Україні до 16 патрульних катерів Mark VI і супутнього обладнання. Це підвищить спроможності ВМС України, допоможе протистояти наявним і потенційним загрозам у Чорному і Азовському морях. Я вдячний американським партнерам, які надалі міцно підтримують Україну!», – написав Кулеба.

Він додав, що шість катерів уже готуються для України в рамках безпекової допомоги США за відповідними програмами, а решту Україна зможе придбати у США за кошти оборонного бюджету.

«Цей важливий крок свідчить про зростаючу довіру між США і Україною. Ця підтримка, разом з реформою сектору безпеки і оборони та оборонної промисловості, допоможе Україні розвинути сучасні, взаємосумісні з НАТО Збройні сили, які здатні ефективно протистояти російській агресії», – наголосив очільник МЗС.

Mark VI – сучасні, швидкі та маневрені кораблі, призначені для патрулювання прибережних морських територій.

Основний матеріал корпусу Mark VI – алюміній. Катер має довжину 25,8 м, осадку – 1,5 м, повну водотоннажність 72 тонни. Силова установка Mark VI складається з двох дизельних двигунів MTU 16V2000M94 з водометами і забезпечує катеру максимальну крейсерську швидкість – 35 вузлів (65 км/год), максимальну короткочасну швидкість – 41 вузол (76 км/год). При цьому дальність ходу нового катера на крейсерській швидкості в 30 вузлів – близько 600 миль (965 км). Екіпаж Mark VI становить 10 осіб, додатково катер може перевозити ще 8 осіб.

На сьогодні катера Mark VI стоять на озброєнні ВМС США і берегової охорони США.

Нагадаємо:

  • 17 червня Держдепартамент США схвалив можливий продаж уряду України до 16 патрульних катерів Mark VI та пов’язаного устаткування на загальну суму у 600 млн доларів. Про відповідне рішення повідомлено Конгресу США.