Тіло загиблого на Донбасі військового медика ідентифікували

Новини
Фото: Mikola Ilin / Facebook

Тіло, передане бойовиками 17 липня українській стороні, ідентифіковано як загиблий 13 липня військовий медик Микола Ілін. Ілін дійсно був громадянином Естонії, проходив військову службу в підрозділі ЗС України на законних підставах.

Про це повідомляє штаб ООС.

«Результати експертизи ДНК показали, що тіло військового, якого днями передали на підконтрольну уряду України територію, це загиблий медик-сержант Микола Ілін. Наразі триває підготовка до проведення ритуалу вшанування полеглого українського героя. Прощання з медиком відбудеться у Києві, 22 липня», – повідомляє штаб ООС.

Згідно з чинним законодавством, а саме законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, можуть у добровільному порядку (за контрактом) проходити військову службу у Збройних Силах України.

Командування об’єднаних сил висловлює щирі співчуття рідним, близьким та бойовим побратимам загиблого героя.

Нагадаємо:

  • 13 липня на Донбасі російські окупанти, незважаючи на досягнуту домовленість припинити вогонь, обстріляли українських військовослужбовців, які мали евакуювати з «сірої зони» тіло загиблого бійця, який раніше того ж дня загинув, підірвавшись на міні поблизу селища Зайцеве Донецької області. Внаслідок обстрілу загинув військовий медик, який намагався надати допомогу пораненому військовослужбовцю. Всі українські військові евакуаційної групи були в білих касках із чіткими розпізнавальними знаками .
  • Віроломний напад російських найманців на групу українських військових, які з необхідними відмітними знаками, отримавши попередню згоду незаконних збройних формувань, мали евакуювати з «сірої зони» на Донбасі тіло загиблого українського бійця, та вбивство військового медика, відповідно до норм міжнародного гуманітарного права та з урахуванням положень національного законодавства кваліфікується як воєнний злочин, пише Тимур Короткий, голова Центру міжнародного гуманітарного права Української асоціації міжнародного права, завідувач кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Національного авіаційного університету.