Кримчанина Нарімана Межмедінова засудили до 8 років колонії за участь у батальйоні ім. Челебіджихана

Новини

«Чорноморський районний суд» Криму засудив Нарімана Межмедінова до 8 років колонії за обвинуваченням в участі в діяльності «кримськотатарського добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана».

Про це повідомляє прес-служба «ФСБ РФ в Криму», не називаючи ім’я і прізвище засудженого.

«Суд визнав кримчанина винним в інкримінованому злочині та призначив йому покарання у вигляді 8 років позбавлення волі за участь в діяльності незаконного збройного формування, що діє на території іноземної держави, з метою, що суперечать інтересам Росії», – цитують повідомлення ФСБ російські ЗМІ.

У повідомленні також зазначено, що затримання чоловіка сталося в лютому цього року.

4 лютого 2020 року рішенням «Київського районного суду» був заарештований 55-річний житель Чорноморського району Наріман Межмедінов. Про те, що його затримали, стало відомо 17 лютого.

Згідно з інформацією сайту «суду», вирок Межмедінову 20 липня 2020 року винесла «суддя» Ірина Єрохіна. Кримчанинові поставили ч.2 ст.208 КК РФ (участь на території іноземної держави в збройному формуванні, не передбачений законодавством цієї держави, з метою, що суперечать інтересам Російської Федерації).

Нагадаємо:

  • 3 лютого в Криму ФСБ затримала мешканця Чорноморського району 55-річного кримського татарина Нарімана Межмедінова, якого російські силовики вважають членом «добровольчого батальйону ім. Номана Челебіджихана». Про це стало відомо лише 17 лютого. 4 лютого «Київський районний суд» Сімферополя арештував Межмедінова. ФСБ підозрює його у скоєнні злочину, передбаченого ч.2 ст.208 Кримінального кодексу РФ (участь на території іноземної держави в збройному формуванні, не передбаченого законодавством цієї держави, з метою, що суперечать інтересам РФ). За версією слідства, вина кримського татарина полягає в тому, що влітку 2016 року він поїхав на материкову Україну, де вступив до лав «кримськотатарського добровольчого батальйону імені Челебіджихана». Згодом чоловік повернувся до Криму і до дня свого арешту проживав зі своєю старенькою матір’ю.
  • Засновник батальйону ім. Номана Челебіджихана, бізнесмен Ленур Іслямов спростував участь Межмедінова в його формуванні. За його словами, в батальйоні учасники такого віку не перебували.
  • Прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження за фактом незаконного затримання і арешту Нарімана Межмедінова за підозрою в участі в «добровільному батальйоні ім. Номана Челебіджихана».