Продовження карантину в Україні: Кабмін затвердив критерії рівнів небезпеки коронавірусу

Новини

Відповідною постановою №641 від 22 липня Кабмін продовжив на всій території країни дію адаптивного карантину з 1 до 31 серпня.

Згідно з документом, у залежності від епідемічної ситуації в регіоні або окремих адміністративно-територіальних одиницях регіону встановлюється «зелений», «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Рівень епідемічної небезпеки встановлюється за результатами оцінки епідемічних показників і визначається рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

«Жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епідемічної небезпеки встановлюється в регіоні, в якому є значне поширення коронавірусу. Він може змінюватися як для всієї території регіону або території окремих адміністративно-територіальних одиниць регіону.

Регіон, за яким відсутнє рішення Держкомісії з ТЕБ та НС щодо встановлення рівня епідемічної небезпеки, застосовує протиепідемічні заходи, які передбачені для «зеленого» рівня епіднебезпеки.

Регіоном зі значним поширенням COVID-19 вважається регіон, в якому є хоча б одна з таких ознак:

  • – завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, становить понад 50%;
  • – середня кількість ПЛР та ІФА-тестувань становить менше 24 на 100 тис. населення протягом останніх семи днів;
  • – коефіцієнт виявлення випадків інфікування Covid-19 становить понад 11%;
  • – показник динаміки зростання випадків інфікування COVID-19 становить понад 10%;
  • – показник динаміки зростання випадків інфікування Covid-19 застосовується в разі реєстрації понад восьми випадків на 100 тис. населення сумарно за останні сім днів.

Якщо регіон відповідає за ознаками зі значним поширенням Covid-19 більше п’яти днів поспіль Держкомісія з ТЕБ та НС збирається і приймає рішення про зміну рівня епідемічної небезпеки на території регіону або окремих адмінодиницях з урахуванням результатів оцінки епідситуації. Однак, дане рішення переглядається не частіше ніж один раз на п’ять днів.

Якщо регіон відносять за ознакою завантаженості ліжок у закладах охорони здоров’я до регіону із значним поширенням Covid-19 – на його території встановлюється рівень епідемічної небезпеки: «жовтий» – при завантаженості понад 50% кількості ліжок; «червоний» – в разі завантаженості понад 75% кількості ліжок.

На рівні адміністративно-територіальних одиниць регіону – району або міста обласного значення рівень епідемічної небезпеки розраховується МОЗ з урахуванням частки окремої одиниці в перевищення кожного окремого показника на рівні регіону: «зелений» – до 5%; «жовтий» – від 5 до 20%; «помаранчевий» – від 20 до 50%; «червоний» – понад 50%.

Згідно з документом, «зелений» рівень епідемічної небезпеки на території всього регіону встановлюється в разі відсутності в ньому ознак регіону з широким розповсюдженням Covid-19 більше трьох днів поспіль.

Крім того, якщо виникає спалах захворювання через реєстрацію епідемічно пов’язаних між собою випадків (у місцях спільного проживання, спільного навчання та ін.) рішення про встановлення рівня епідемічної небезпеки приймається з урахуванням епідемічної доцільності.

Постанова набирає чинності з суботи, 1 серпня.

Нагадаємо:

  • Карантин в Україні продовжений до 31 серпня. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що правила введення карантину в Україні адаптують до європейських. Перші карантинні обмеження ввели в Україні в березні 2020 року. На даний момент в країні діє адаптивний карантин, який передбачає гнучкий підхід до зняття/введення обмежень в регіонах.