На Донбасі через обстріл окупантів до початку дії режиму припинення вогню поранений український боєць

Новини
Фото: Facebook Операція об'єднаних сил

На Донбасі за минулу добу до початку дії режиму повного і всеосяжного припинення вогню російські окупанти 13 разів обстріляли українські позиції, внаслідок чого був поранений військовослужбовець Збройних сил України.

По це повідомляє штаб Операції об’єднаних сил (ООС).

«За минулу добу, внаслідок обстрілу противника, один український захисник отримав поранення. Його у задовільному стані доставлено до медичного закладу та надано необхідну допомогу лікарів», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у штабі, 26 липня збройні формування РФ 13 разів порушили режим припинення вогню. Протягом доби противник неодноразово здійснював як провокативні, так і прицільні обстріли.

У п’яти випадках підрозділи Об’єднаних сил відкривали вогонь у відповідь зі штатного озброєння.

Крім того, напередодні повного і всеосяжного режиму припинення вогню ворог зробив чергову провокацію неподалік Новомихайлівки та здійснив мінування українських позицій протипіхотними мінами ПОМ-2 за допомогою протитанкових гранатометів. Такі міни заборонені Оттавською конвенцією та виготовляються виключно в Російській Федерації. ПОМ-2 ставиться дистанційно і має період самоліквідації від 4 до 100 годин.

«Підступність провокації полягає у тому, що невдовзі, уже під час дії перемир’я, міна може детонувати і вибух розцінюватиметься, як обстріл зі сторони українських позицій, або підрив українських воїнів на власних мінах. Тобто, в будь-якому випадку, як зрив повного і всеосяжного режиму припинення вогню», – наголосили у штабі ООС.

Також, збройні формування РФ минулої доби продовжували обстрілювати не тільки позиції українських захисників, а й житлові будинки. Так, 26 липня із напрямку н.п. Яковлівка у бік н.п. Авдіївка противник застосував міномети калібру 82 мм. Внаслідок обстрілу одна з мін влучила в дах дачного будинку, що призвело до руйнування будівлі та пожежі. Окрім того, на подвір’ї також виявлено дві вирви, ймовірно, від влучання мін калібру 82 мм. Жертв та поранених серед цивільного населення немає.

У штабі також зазначили, що заходи повного та всеосяжного припинення вогню не позбавляють військовослужбовців, у разі порушення домовленостей противником, діяти відповідно до норм Міжнародного права та національного законодавства України у разі не лише наступальних, але й провокативних дій збройних формувань РФ, проведення противником диверсійно-розвідувальних операцій та створення загрози життю і здоров’ю військовослужбовців, цивільного населення, пошкодження або знищення інфраструктури. При цьому Збройні Сили України готові дати належну відсіч противнику у разі порушення домовленостей, для чого в Командуванні об’єднаних сил створені відповідні додаткові резерви.

Нагадаємо:

  • З 27 липня на Донбасі почав діяти режим повного і всеосяжного припинення вогню.
  • 22 липня на черговому засіданні Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі (Україна, Росія, ОБСЄ) була досягнута домовленість про введення з 00:00 27 липня режиму повного і всеосяжного припинення вогню.