Німеччина проти повернення Росії до складу G7 через Крим і Донбас – глава МЗС ФРН

Новини
Глава МЗС ФРН Хайко Маас Фото: DPA

Німеччина виступає проти повернення Росії до складу «Великої сімки» (G7) і розширення її формату до «Великої вісімки», поки вона не поверне незаконно окуповані території Криму і Донбасу Україні.

Про це заявив міністр закордонних справ ФРН Хайко Мас в інтерв’ю газеті Rheinische Post, повідомляє DW.

«Причиною виключення Росії стала анексія Криму та втручання на сході України. До тих пір, поки у нас немає рішення (цих проблем – ред.), я не бачу жодних шансів (для повернення РФ в «вісімку» – ред.)», – сказав Мас.

Відповідаючи на питання журналіста про те, чи не списала Європа Крим, глава МЗС ФРН заявив: «Ми не можемо просто потиснути плечима і взяти до відома, що в 21 столітті кордони в Європі просто так перекроюються. Ми не посилаємо сигналів Москві: коли буде врегульовано питання з сходом України, тоді буде врегульовано і Крим».

Глава зовнішньополітичного відомства ФРН визнав, що зараз відносини з Москвою «складні» з багатьох напрямків. При цьому він додав, що конфлікти в Сирії, в Лівії і в Україні можуть бути врегульовані тільки спільно з Росією. За його словами, Німеччина грає роль посередника в Лівії і спільно з Францією – на Донбасі. Проте РФ теж повинна «внести свій вклад», – що на сході України, на думку Маса, відбувається «дуже повільно».

Глава МЗС ФРН також нагадав, що на початку липня Москва заблокувала проект резолюції Ради Безпеки ООН щодо продовження транскордонного механізму надання гуманітарної допомоги Сирії.

13 липня на засіданні комітету у закордонних справах Європарламенту Мас заявив, що політика щодо Росії і України буде одним із пріоритетів для Німеччини під час головування в Раді ЄС.

Глава німецького МЗС тоді також заявив, що діалог у «нормандському форматі» про реалізацію мінських угод і домовленостей саміту в Парижі просувається повільно. «Переговори нелегкі, прогрес обмежений, але рішення на сході України буде передумовою того, щоб усередині ЄС взагалі можна було говорити про тему Росії», – підкреслив Мас. Він, зокрема, нагадав, що домовленості саміту «нормандської четвірки» в Парижі про розведення сил поки не виконані.

Нагадаємо:

  • В кінці травня 2020 року президент США Дональд Трамп виступив за те, щоб запросити до «Великої сімки» Росію, а також Південну Корею, Австралію та Індію. За його словами, нинішній формат групи G7 застарів.
  • У червні 2020 року президент України Володимир Зеленський закликав міжнародне співтовариство чинити тиск на РФ до повернення Криму і Донбасу і не повертати її до цього в G7.