Поліція АРК повідомила про підозру двом членам «самооборони Севастополя» – прокуратура АРК

Влада
Олександр Синявський і Олег Головань

Слідчі Главку Нацполіції в АРК і Севастополі повідомили про підозру двом учасникам «Самооборони Севастополя» Олегу Голованю та Олександру Синявському, які сприяли окупації Криму Росією.

Членом незаконного збройного формування повідомлено про підозру за ч.2 ст.260 КК України (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань), повідомляє прокуратура АРК.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що двоє громадян України у 2014 році, були учасником незаконного збройного формування «Самооборона Севастополя» та керівником окремого підрозділу «Славянський щит». Підозрювані здійснювали підбір бійців до підрозділу, забезпечували патрулювання м. Севастополь, особисто здійснювали незаконні перевірки документів та обшуки автомобілів, з метою виявлення та затримання українських громадян на території півострова. Допомагаючи бойовикам «Самооборони Криму», контролювали діяльність незаконно створених на території півострова блокпостів», – йдеться у повідомленні.

Прокуратура не повідомляє імен «самооборонівців», яким повідомлено про підозру. Однак за інформацією Центру журналістських розслідувань мова йде про Олега Голованя та Олександра Синявського.

Як писав ЦЖР у матеріалах «Шуцмани Путіна. Блокпости Севастополя» і «Нові «шуцмани Путіна»: «Автоканал Севастополя»», Олег Головань в 2014 році був командиром блокпосту «Верхнєсадове», найбільшого у Севастополі, бійців якого озброїв особисто Ігор Гіркін (Стрєлков). Блокпост мав прямий зв’язок зі штабом Чорноморського флоту РФ. Трафік автомобілів, автобусів та людей на ньому контролювали понад 100 людей.

Олександр Синявський ще в часи Антимайдану (грудень 2013 року – січень 2014 року) із бійців свого спортклубу створив підрозділ «Славянський щит». Після окупації Криму Росією та формування в місті так званого штабу «оборони Севастополя» на чолі з Олегом Росляковим – він очолив підрозділ «Бізон».

Нагадаємо:

  • 12 травня 2020 року слідчі главку Нацполіції в АРК і Севастополі спільно з прокуратурою автономії повідомили про підозру «бійцям» незаконного збройного формування «Рубеж», яке входило до так званої «Самооборони Севастополя», Руслану Тараненку та Олександру Уласєвичу, які у березні 2014 року під час окупації Криму Росією брали активну участь у блокуванні і захоплені штабу ВМС України в Севастополі.
  • 20 липня прокуратура АРК спільно з ГУНП в АР Крим та Севастополі повідомили про підозру ще двом учасникам незаконного збройного формування «Самооборона Севастополя» за ч. 2 ст. 260 КК України  (участь у діяльності незаконного збройного формування).