Суд стягує 5,5 млн грн з художника Марчука за оренду землі під так і не збудований музей через відсутність підтримки держави

Новини
Народний художник України Іван Марчук Фото UKRINFORM

Господарський суд Києва прийняв рішення про стягнення 5,5 млн грн з ТОВ «Виставковий центр-музей художника Івана Марчука» за оренду землі під музей, який так і не був збудований через відсутність підтримки держави.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на рішення суду від 17 червня.

Позов подала Київська міська рада, вказуючи, що підприємство не виконує умови договору оренди земельної ділянки від 08.02.2010 в частині орендної плати.

Йдеться про 0,65 га землі за адресою Михайлівська площа, 1, із цільовим призначенням для будівництва, експлуатації та обслуговування багатофункціонального культурного центру «Музей художника Івана Марчука» на Андріївському узвозі.

З 2016 по 2019 рік орендар сплатив за ділянку тільки 35 тис грн. Відтак Київська міська рада нарахувала 4,8 млн грн боргу з оренди, а також 3% річних та інфляційні втрати.

Земельна ділянка на Андріївському узвозі для музея Івана Марчук Фото: sudreporter.org

Відповідач заперечував проти позову, вказуючи, що невиконання зобов’язань за договором спричинено діями інших осіб, зокрема, Київської міської ради та Міністерства культури України, а його власна вина відсутня.

Були надані докази тривалого непогодження проектної документації, невиконання Київрадою та Міністерством культури України задекларованих намірів щодо участі у створенні музею. Але суд вважає, що це не може слугувати підставою для невиконання умов договору оренди земельної ділянки.

Представник музею просив про застосування строків давності до вимог 2016 року, але суд відмовив.

Суд звернув увагу на неодноразові звернення орендаря щодо зменшення орендної плати, зокрема, у зв’язку з неможливістю розпочати будівництво музейного комплексу, тривалим погодженням дозвільної документації, зростанням вартості робіт тощо. На думку суду, це свідчить про переривання строків позовної давності та неможливість застосування наслідків її спливу.

Суд встановив, що орендар вчиняв належні дії щодо будівництва на орендованій ділянці багатофункціонального культурного центру «Музей художника Івана Марчука», проте з незалежних від нього причин, пов’язаних, зокрема, з тривалим погодженням дозвільної документації, зростанням цін на роботи та матеріалів, складним фінансовим станом та несприятливою економічною ситуацією, відсутністю підтримки з боку органів державної влади та місцевого самоврядування, не зміг виконати свої зобов’язання за Договором щодо сплати орендних платежів.

З огляду на таке суд зменшив на 50% інфляційні нарахування та відсотки. У підсумку стягується 4,8 млн грн заборгованості орендної плати, 472 тис грн інфляційних втрат і 126 тис грн 3% річних і 90 тис грн судового збору.

Інформація про оскарження цього рішення відсутня.

Засновниками ТОВ «Виставковий центр-музей художника Івана Марчука» є 84-річний Іван Марчук (1%) і «Благодійний фонд художника Івана Марчука» (99%).

Іван Марчук в 1956 році закінчив Львівське училище прикладного мистецтва. Далі продовжив навчання на кафедрі кераміки Львівського інституту прикладного і декоративного мистецтва, після закінчення якого в 1965 році переїхав до Києва.

У 1979 році його картини були представлені на першій колективній виставці українського нонконформізму, організованої українською діаспорою в Мюнхені (Німеччина), Парижі (Франція), Нью-Йорку (США), Лондоні (Великобританія), де на нього звернув увагу відомий мистецтвознавець, дослідник творчості Пабло Пікассо Роланд Пенроуз. У тому ж році персональна виставка Івана Марчука відбулася в Москві.

До 1988 року Спілка художників офіційно не визнавала творчість Івана Марчука. Сам художник перебував під постійним пресом органів КДБ.

У 1989 році Марчук емігрував до Австралії, потім жив у Канаді і США. За кордоном до нього прийшов довгоочікуваний успіх і визнання.

З зростаючою популярністю на Заході визнання прийшло і в Україні. У 1996 році Іван Марчук отримав звання Заслуженого художника України, в 1997 році – став лауреатом національної премії України ім. Т. Г. Шевченка, в 2002 році йому присвоєно звання Народного художника України. 12 років художник жив і працював над написанням картин в еміграції. Теракт 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку послужив поштовхом до повернення художника в Україні.

З 2001 року Іван Марчук живе і продовжує працювати у своїй майстерні в Києві, але популярність його картин на Заході не втратила свою актуальність. У 2006 художник був прийнятий в «Золотої гільдії» та обраний почесним членом наукової ради Міжнародної академії сучасного мистецтва в Римі. Іван Марчук – єдиний з українців входить до рейтингу «100 геніїв сучасності», який британська газета The Daily Telegraph склала в 2007 році.

Спадщина художника включає близько 5000 робіт, більше 150 монографічних і 50 колективних виставок. З 2013 полотна художника експонуються переважно за кордоном.