Повідомлено про підозру пілоту авіакомпанії РФ, який незаконно літав до окупованого Криму

Новини
Аеропорт «Сімферополь» в окупованому Криму Фото: c-inform.info

Прокуратура АРК спільно з Головним управлінням СБУ в АРК повідомили про підозру пілоту однієї з російських авіакомпаній, яка здійснювала незаконні польоти до окупованого Криму, повітряний простір над яким Україна закрила для міжнародних польотів в 2014 році.

Російський пілот підозрюється у порушенні правил міжнародних польотів (ч.1 ст. 334 КК України) та незаконному переправленні осіб через державний кордон України (ч. 2 ст. 332 КК України), повідомляє прокуратура автономії.

«Слідством встановлено, що пілот однієї з російських авіакомпаній, знаючи що аеропорт «Сімферополь» є тимчасово закритим для польотів відповідно до розпорядження КМУ №424-р від 30.04.2014 року, порушуючи встановлені обмеження здійснення польотів в межах окупованого півострова, не маючи відповідного дозволу Державної авіаційної служби України, неодноразово здійснював авіарейси та незаконно переправляв осіб через державний кордон на територію окупованого півострову, порушуючи при цьому правила міжнародних польотів», – йдеться у повідомленні.

Підозрюваного росіянина оголошено в розшук, вживаються заходи для встановлення його місцеперебування.

Нагадаємо:

  • Після анексії Криму Росією в березні 2014 року Державіаслужба України прийняла рішення про заборону всіх польотів над кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль українських авіавластей над кримським авіаційним простором.
  • У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль), слідуючи конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, якщо вони не були узгоджені з українською стороною.
  • 25 листопада 2015 року Кабінет міністрів України оголосив про заборону перельотів літаків російських авіакомпаній над небом України. З 26 листопада 2015 року Державіаслужба України заборонила транзитне використання свого повітряного простору для всіх авіакомпаній РФ.