Нардеп Кива заробив понад мільйон гривень на порослій бур’яном ямі під Полтавою

Новини
Колишня жомова яма Іллі Ківи в Полтавській області Фото: bihus.info

Колишній радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і борець з наркозлочинністю, а нині народний депутат Ілля Кива від партії «Опозиційна платформа – За життя» у 2019 році отримав 1,2 млн грн доходу від здачі в оренду жомової ями в Полтавській області, яка в дійсності виявилася порослою бур’янами ділянкою без жодних ознак якоїсь господарчої діяльності навколо.

Про це йдеться в сюжеті Данила Мокрика та Вадима Поньки для телепрограми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Жомові ями використовував цукровий завод в місті Заводське Полтавської області. В них скидалися відходи, що лишалися після обробки буряків. Втім, нині завод не працює, але яму нардепа Киви, площею у майже 400 кв. м разом з гаражем, орендувала львівська фірма «Компанія «Сіквел», яка фігурує в одному з кримінальних проваджень, де йдеться про ознаки її фіктивності.

Власниця фірми «Компанія «Сіквел» Світлана Ставісюк не захотіла розповідати журналістам, чи справді її підприємство оплачувало 100 тис. грн на місяць за оренду цього об’єкту і навіщо фірмі зі Львова знадобилася яма в Полтавській області. «Це взагалі – комерційна таємниця. Це – бізнес. Ви мені ставите такі запитання, щоб я з вами ділилася зараз такою своєю секретною інформацією», – сказала вона.

Сам Кива в коментарі журналістам Bihus.Info сказав, що здачею ями в оренду займаються його юристи, тому надати коментарі по суті угоди він не може.

За даними реєстру нерухомості в листопаді 2019 року яма за договором купівлі-продажу перейшла у власність Юлії Павелко, котра є співзасновницею ТОВ «Укрзв’язокмонтаж». На цьому підприємстві Кива колись був директором та головним бухгалтером. Ціна угоди не відома, адже нардеп не відобразив дохід у майновій декларації. При цьому, сам він продаж ями заперечив.

«Нічого за це не знаю. Я нікому її не продавав. Може, хтось рейдернув її? Ви не знаєте? В нашій державі все може бути. Нічого я не продавав», – сказав він.

Також журналісти виявили, що Кива у декларації за попередній рік вказав квартиру, в якій не мешкає, і «забув» показати квартиру в центрі Києва, у якій дійсно живе.

Ілля Ківа (справа) з охоронцями біля будинку на вул.Лютеранська в Києві Фото: bihus.info

Відповідно з декларацією, нардеп безоплатно мешкає в однокімнатній квартирі, котра належить Сергію Гречанюку (таке ж ім’я у чоловіка прессекретарки Киви Крістіни Гречанюк) і знаходиться в простому будинку на лівому березі Києва. Однак, зі слів консьєржа будинку, нардеп тут жодного разу не з’являвся, а у квартирі тривалий час проводиться ремонт.

Сам Кива у коментарі Bihus.Info переконував у протилежному: «Я просто рано починаю, та пізно закінчую. Мої ефірі закінчуються опівночі, о пів на першу ночі. Інколи я повертаюся о першій ночі додому, а прокидаюсь я о сьомій ранку і виїжджаю, після чого у мене ранні тренування». При цьому, майже щодня нардеп у супроводі двох охоронців та водія виходить з під’їзду будинку по вулиці Лютеранській, що в центрі міста.

За даними журналістів, квартира, у якій насправді мешкає Кива, має площу 99,2 кв. м і належать підприємиці, що здає нерухомість в оренду. Схоже за площею житло, але на іншому поверсі, раніше здавали по 46 тис грн на місяць. Сам Кива у коментарі пояснив, що в згаданій квартирі живе його подруга, з якою у нього немає спільного побуту, а є лише «спільний секс».

Нагадаємо:

  • У квітні 2020 року на виконання рішення Солом’янського райсуду Києва за позовом батька активістки Катерини Гандзюк держвиконавець прийняв постанову про накладення арешту на грошові кошти нардепа Іллі Ківи для забезпечення сплати судового збору. Кива безпідставно звинуватив Катерину Гандзюк в корупції, що не відповідає дійсності. 26 червня 2019 року Солом’янський райсуд задовольнив позов батька Катерини Гандзюк до Киви та ТОВ «Голдберрі» (телеканал Эспрессо TV – ред.) про захист честі, гідності, ділової репутації та зобов`язання спростувати недостовірну інформацію.