Степанов про нові правила карантину: З 1 серпня країну поділять на чотири епідеміологічні зони

Новини
Міністр охорони здоров'я Максим Степанов Фото: moz.gov.ua

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов розповів про нові правила карантину, які будуть діяти з 1 серпня. Країну поділять на чотири епідеміологічні зони: «зелену», «жовту», «помаранчеву» і «червону».

Про це Степанов розповів на онлайн-брифінгу 29 липня, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Ми змінили правила щодо карантину, починаючи з 1 серпня. Ми зробили розподіл на чотири зони … У кожній з цих зон будуть різні обмеження. Найбільш м’які обмеження будуть стосуватися «зеленої зони», – сказав міністр.

Він вказав, що у «зеленій зоні» обов’язкове виконання усіх правил карантину, які встановлені в країні – масковий режим, соціальна дистанція, використання антисептика.

«Щодо масових заходів – не більше однієї людини на 5 квадратних метрів. Також обмеження щодо відвідування кінотеатрів або театрів, тобто зали повинні заповнитися не більше, ніж на 50 відсотків. Що стосується пересування громадським транспортом, воно може відбуватися у кількості місць, які визначені у технічних характеристиках того чи іншого транспортного засобу», – зазначив Степанов.

Він також розповів, що на перетині «зеленої» та «червоної» зон будуть встановлені відповідні пости.

«Те що стосується перетину кордонів між «червоною» та «зеленою» зонами. В «червоній» зоні буде обмежено рух міського транспорті, міжміського транспорту. Звичайно, в такому випадку будуть встановлені відповідні пости на перетині «зеленої» та «червоної» зони. Ми зараз робимо це на рівні адміністративно-територіальних одиниць, це буде або місто, або район», – сказав Степанов.

За його словами, визначення, до якої зони відноситься та чи інша адміністративно-територіальна одиниця, буде робитися на основі 4 критеріїв: завантаженість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, середня кількість тестувань методом ПЛР та ІФА; коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19; показник динаміки зростання випадків інфікування COVID-19.

При відхиленні протягом 5 днів від певних показників приймається рішення про перехід адміністративно-територіальної одиниці до більш м’якої або більш суворої зони.

Степанов також вказав, що інформація щодо того, до якої зони віднесений той чи інший регіон чи адміністративно-територіальна одиниця, буде доступна на сайті МОЗ.

Нагадаємо:

  • Кабмін України постановою №641 від 22 липня продовжив на всій території країни дію адаптивного карантину до 31 серпня. Згідно з документом, у залежності від епідемічної ситуації в регіоні або окремих адміністративно-територіальних одиницях регіону встановлюється «зелений», «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19.
  • В Україні станом на 29 липня зафіксовано 67 597 випадків коронавірусної хвороби, від якої померли 1650 людей. За минулу добу виявлено 1022 нові випадки COVID-19, одужали 650 пацієнтів.