Білорусь оголосила про проведення військових зборів на кордоні з РФ

Новини
Фото: БЕЛТА

Міністерство оборони Білорусі оголосило про проведення у Вітебській області, що межує з Росією, військових зборів з 11 серпня.

Збори військовозобов’язаних носять плановий характер, заявила офіційний представник відомства Наталія Гаврусік.

«Підготовка військовонавченого резерву на військових зборах – це процес, який в Збройних силах йде безперервно. Військовозобов’язані постійно призиваються на збори різної тривалості протягом року», – зазначила вона.

Білорусів у віці до 35 років закликають на 25-денну термінову мобілізацію. Повістки від військкоматів отримують, зокрема, жителі прикордонної з Росією Вітебської області.

4 серпня в Білорусі почалося дострокове голосування на виборах президента, яке триватиме по 8 серпня включно, повідомив портал виборів на сайті ЦВК Республіки Білорусь.

Завчасно можуть проголосувати виборці, які не зможуть цього зробити в день проведення виборів 9 серпня. Офіційно підтверджувати причини, за якими людина не може проголосувати в основний день, не потрібно.

У виборах президента РБ беруть участь п’ять кандидатів: глава держави з 1994 року Олександр Лукашенко, глава партії Грамада Сергій Черечень, співголова ГО Говори правду! Андрій Дмитрієв, а також самовисуванці – перекладач Світлана Тіхановском і депутат парламенту VI скликання (2016-2019) Анна Канопацкая.

Утворено 5767 дільниць для голосування, в тому числі 44 за межами країни. Вони будуть відкриті з 10:00 до 14:00 і з 16:00 до 19:00. Дострокове голосування не проводиться на 231 ділянці в санаторіях, профілакторіях, будинках відпочинку, лікарнях та інших організаціях охорони здоров’я, де надається медична допомога в стаціонарі.

Нагадаємо:

  • Вночі 29 липня в Білорусі були затримані 32 іноземних бойовика. За даними білоруського державного інформагентства БЕЛТА, це росіяни з ПВК Вагнера. Вони прибули до Білорусі, щоб дестабілізувати обстановку напередодні президентських виборів.
  • МЗС Білорусі передав Україні список затриманих під Мінськом бойовиків приватної військової компанії «Вагнер» і звернувся з проханням передати цей документ компетентним органам України для перевірки їх причетності до скоєння злочинів на українській територій.