Вибух в Бейруті: в порту були два українських судна з Маріуполя

Новини

Під час вибуху, який стався в ліванській столиці Бейрут в районі порту поблизу від бази ВМС Лівану, були два українських судна з Маріуполя MERO STAR і RAOUF Н.

Про це повідомив координатор напрямку політики безпеки Центр політичних досліджень «Доктрина» Гліб Парфьонов.

«Стосовно вибуху в порту Бейрута цікаве насправді дещо інше. Пришвартованими до місця вибуху були два вантажних судна, котрі вийшли з Маріуполя різницею у добу – MERO STAR вийшла 17 липня, а RAOUF H 16-го числа. Прибули до порту Бейрут 3-го та 4-го серпня. Можна тільки гадати, що саме перевозили ці кораблі. Але судячи з відео вибуху, там все ж таки була не піротехніка. Голова ліванської розвідки «Це вибухнула не піротехніка», – написав він.

За останніми даними, в результаті вибуху загинули 12 осіб, сотні отримали поранення. У порту працюють пожежні команди, вертольоти гасять спалахнули пожежі з повітря, пише  Al Arabiya.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

IS EVERYONE SAFE?

Допис, поширений Widad Taleb (@widadstaleb)

Як пише CNN, в результаті НП загинула генеральний секретар ліванської Партії Катаїб Низар Наджарян. Постраждали сім’я і радники прем’єра Лівану Хасана Діабі.

ТАСС пише, що пошкоджено будівлю посольства РФ, постраждала одна співробітниця. Незначні поранення отримав консул Казахстану в Лівані.

Обрушилися фасади кількох будівель, розташованих поблизу від порту, пошкоджені житлові будинки і офіси.

Причини вибуху поки не встановлені. Телеканал Al Hadath не виключає, що по території порту завдали ракетного удару. За його відомостями, метою атаки, яка приписується ВВС Ізраїлю, міг стати склад радикального руху «Хезболлах». Телеканал Al Mayadeen при цьому заявив, що вибух стався на складі піротехніки.

За інформацією казахстанських дипломатів в Лівані, відбулося кілька потужних вибухів. За попередніми даними місцевої влади, в порту вибухнув корабель з піротехнікою.

Губернатор Бейрута порівняв інцидент зі «вибухами в Хіросімі і Нагасакі». Глава спецслужби Лівану вважає передчасним говорити про теракт.

Президент Лівану Мішель Аун скличе засідання Вищої ради оборони країни. Він віддав розпорядження надавати медичну допомогу всім постраждалим за рахунок коштів міністерства охорони здоров’я, а також надати тимчасове житло всім громадянам, чиїм будинкам і майну було завдано шкоди.

Прем’єр-міністр оголосив 5 серпня днем загальнонаціональної жалоби.

В ООН повідомили, що поки не мають у своєму розпорядженні відомостями про подію, як і про можливе утраті миротворчої місії в Лівані.

У Туреччині та США заявили про готовність надати всіляку допомогу Лівану в питанні ліквідації наслідків вибуху.